Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dineu Macron/Trump la Bruxelles: Preşedinţia franceză promite schimburi 'foarte directe'

CBC.ca
Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său american Donald Trump vor avea, potrivit Palatului Elysee, schimburi 'foarte directe' în timpul primei lor întrevederi, joia aceasta la Bruxelles, în marja summitului NATO, informează miercuri AFP. Subiectele care se vor afla pe agenda dineului lor de lucru sunt summitul NATO care îşi va începe apoi lucrările, reuniunea G7 de vineri şi sâmbătă de la Taormina (Italia), crizele regionale (Siria, Ucraina, Coreea de Nord), precum şi probleme bilaterale, în special economice.

'Vom încerca, pe fiecare subiect, să fim foarte direcţi' şi 'concişi', au subliniat miercuri surse din Palatul Elysee, precizând că cei doi lideri vor avea la dispoziţie doar o oră şi un sfert pentru a face schimb de opinii. În faţa apelurilor presante ale preşedintelui american, care i-a îndemnat pe europeni să împartă 'povara' finanţării NATO, Parisul aminteşte că această temă este una 'veche' şi aduce la cunoştinţă că europenii 'şi-au asumat şi îşi asumă responsabilităţi'.

'Pentru noi, nu există în mod evident nicio opoziţie între NATO şi Uniunea Europeană a apărării, ci dimpotrivă, un sprijin reciproc', a insistat preşedinţia franceză. 'Vom încerca, de asemenea, să avansăm în problemele climatice', a adăugat aceeaşi sursă, în condiţiile în care se menţin incertitudinile în ceea ce priveşte intenţiile Administraţiei Trump în legătură cu acordul de Paris împotriva încălzirii climatice.

În afară de întrevederea sa cu Donald Trump, Emmanuel Macron va avea mai multe întâlniri, joi, în marja summitului NATO, cu liderii polonez Andrzej Duda, belgian Charles Michel şi turc Recep Tayyip Erdogan. El ar urma să evoce cu acesta din urmă soarta lui Mathias Depardon, un fotojurnalist francez arestat în Turcia în urmă cu aproape două săptămâni şi care a intrat într-o grevă a foamei pentru a protesta împotriva detenţiei sale, potrivit organizaţiei 'Reporteri fără Frontiere', conform Agerpres.

Macron va avea o întrevedere şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru a aborda probleme precum directiva privind lucrătorii detaşaţi, investiţiile strategice europene sau lupta împotriva dumpingului, în perspectiva Consiliului European din 22 şi 23 iunie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.