Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Diplomaţi ruşi expulzaţi de la Chişinău. Moscova AMENINȚĂ: 'Rusia va da un răspuns suficient de dur'

putin

Rusia va da un "răspuns dur" la expulzarea diplomaţilor ruşi din Republica Moldova, a declarat luni seara ministrul de externe adjunct al Rusiei, Grigori Karasin, într-o primă reacţie la anunţul făcut de Chişinău privind declararea persona non grata a cinci diplomaţi ruşi, care au la dispoziţie 72 de ore pentru a părăsi teritoriul Republicii Moldova, au relatat Deschide.md şi Radio Chişinău, citând agenţia de presă rusă Interfax, transmite agerpres.ro

Totodată, viceministrul de externe rus a spus că aceasta reprezintă o "gravă provocare" şi o lovitură aplicată forţelor conduse de Igor Dodon la Chişinău, care pledează pentru o normalizare a relaţiilor bilaterale cu Federaţia Rusă.

SURSE - Operațiunea Remanierea ÎNCINGE spiritele între locotenenții lui Dragnea


"Un răspuns va urma, desigur, şi va fi un răspuns suficient de dur", a afirmat înaltul diplomat rus, adăugând că Moscova analizează "formele şi parametrii" acestui răspuns. 

"Ne vom gândi la un răspuns adecvat şi el va urma", a insistat Karasin, denunţând această "acţiune neprietenoasă" la adresa Rusiei, potrivit RIA Novosti. 

Unul dintre cei cinci diplomaţi care urmează să părăsească teritoriul Republicii Moldova - potrivit surselor portalului Deschide.md - este Aleksandr Grudin, consilierul ataşatului militar al Federaţiei Ruse la Chişinău, Igor Dovbnea. Grudin figurează în dosarul intentat fostului deputat moldovean Iurie Bolboceanu pentru trădare de patrie, după ce s-a descoperit că acesta livra informaţii secrete oficialului rus. 

Reacţia nu a întârziat nici din partea preşedintelui Igor Dodon, care a calificat decizia privindu-i pe cinci diplomaţi ruşi ca "un gest revoltător', la "comanda care vine din Occident, poate de peste ocean, din partea celor care sunt îngrijoraţi că între preşedinţia de la Chişinău şi Kremlin s-a creat în sfârşit un dialog constructiv şi eficient".

Șantajul nababilor de la ROMATSA asupra Guvernului. Ce sume astronomice au și cât mai vor/ DOCUMENT


În mod oficial, nici Ministerul de Externe şi nici guvernul Republicii Moldovei nu au anunţat decizia privitor la expulzarea celor cinci diplomaţi. Informaţia a fost confirmată însă de ambasadorul Rusiei la Chişinău, Farid Muhametşin, care a declarat pentru TASS că a primit o notificare în acest sens, iar mai târziu de purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, potrivit RIA Novosti. 

Această decizie relevă criza politică prin care trece în prezent Republica Moldova şi este îndreptată împotriva politicii lui Dodon de apropiere dintre cele două ţări, mai scrie RIA Novosti. 

De asemenea, Duma de Stat rusă (camera inferioară a parlamentului) crede că decizia de a expulza diplomaţi ruşi nu este legată de relaţiile dintre cele două ţări, ci de criza politica internă din Republica Moldova. "Aceasta este legată de intensificarea luptei dintre preşedinte, pe de o parte, şi guvernul format de parlament, pe de alta. Este clar că că această luptă s-a răsfrânt asupra relaţiilor interstatale şi arată încă o dată că ia forme din ce în ce mai acute", a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei pentru afacerile CSI din Dumă, Konstantin Zatulin. 

La Chişinău, decizia privind expulzarea celor cinci diplomaţi ruşi a fost confirmată mai întâi pentru Deschide.md de Artur Sârbu, consilierul ministrului de externe moldovean Andrei Galbur, iar mai apoi pentru Publika.md de purtătorul de cuvânt al MAE moldovean Ana Samson.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.