Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nouă directivă stârnește controverse în UE: firmele trebuie să plătească acest serviciu

angajati

Uniunea Europeană intenţionează să suprime practica companiilor de a folosi stagiari fără a-i plăti, cu noi propuneri care să rezolve problema exploatării tinerilor înscrişi în câmpul muncii, relatează Rador Radio România.

UE estimează că sunt 3,1 milioane de stagiari în Europa, iar jumătate dintre aceştia nu sunt plătiţi pentru munca pe care o fac.

Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicholas Schmit, a declarat că este important să fie eradicată această practică a angăjării de stagiari fără a-i plăti, astfel încât toţi să fie plătiţi de angajatorii lor.

Propunerea a fost, însă criticată de către unii pentru că nu merge suficient de în adâncul problemei, asigurând salarii oneste doar pentru tinerii stagiari care şi-au încheiat studiile.

Mulţi studenţi din Europa sunt angajaţi stagiari (internship) şi nu primesc leafă pentru munca depusă.

În ciuda intenţiilor bune ale propunerii este posibil ca implementarea ei să întâmpine dificultăţi. Înainte de a fi aprobată, noua directivă va fi analizată şi negociată de statele membre şi europarlamentari.

Exodul creierelor

„Principalul lucru despre care auziți în Europa centrală și poate și în alte țări din sudul Europei este exodul creierelor; se plâng că își pierd tinerețea mai bine educată”, a spus Nicholas Schmit

„Și de ce se întâmplă asta? Pentru că tinerii nu sunt plătiți corect sau pur și simplu nu sunt plătiți deloc atunci când sunt într-un stagiu.”

Reproșuri

Cu toate acestea, Tea Jarc, de la Confederația Europeană a Sindicatelor, a calificat textul Comisiei Europene drept „neclar” și a cerut ca directiva să fie mai puternică. „Este nevoie de claritate pentru a pune capăt scandalului stagiilor neplătite”, a spus ea. „Avem nevoie de un limbaj rezistent și de o ascuțire a limbajului, altfel îi va lăsa pe cei mai vulnerabili afară”, a declarat ea, conform The Guardian.

UE estimează că există aproximativ 3,1 milioane de stagiari în Europa, dintre care jumătate nu sunt plătiți.

Deputații europeni au susținut în iunie 2023 cu o majoritate covârșitoare elaborarea unei legislații care ar interzice majoritatea stagiilor neplătite din bloc.

Tinerii Verzi Europeni au descris propunerea Comisiei Europene drept o „dezamăgire majoră” și o „trădare față de tineri” și au cerut UE să interzică stagiile neplătite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.