Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Directorii de școli, coloană vertebrală pentru PSD și PNL. Cum au sabotat planul Guvernului

www.brasovultau.ro
copii scoala

Primarii sunt coloana  vertebrală a  oricărei campanii pentru alegerile parlamentare.   O știe oricare lider de partid cu ambiții de reprezentare legislativă. Dar dacă rolul mobilizator al unui edil este esențial în  această ecuație,  directorii de școli și administratorii de blocuri constituie  coastele care completează reteța de succes a unei campanii electorale. Este  și motivul pentru care atât PSD, dar și PNL vor face   totul pentru a stopa procesul de depolitizare a școlilor inițiat de actualul  guvern tehnocrat.

În  zona urbană,  ambele partide, dar în special PSD, se   bazează pe structuri politice locale care merg până la nivelul scărilor de bloc și școlilor pentru a aduna  noi  simpatizanți și voturi.  Potrivit unor surse  convergenete din ambele partide,  majoritatea administratorilor de blocuri sunt afiliați politic, în timp ce, cea mai mare parte a  directorilor de școli au fost numiți și beneficiază de  sprijin politic.

"Administratorii au  avantajul de a  intra în contact  cu  toți locatarii unui  bloc. Le află simpatiile politice, le pot influența aceste orientări. Nu de puține ori  am primit liste  cu noi  adeziuni la partide strânse de ei. Directorii de școli joacă un rol  mult mai semnificativ. Din funcțiile lor, ei pot influența întreg  corpul didacticși prin aceștia,  părinții elevilor. În plus, să nu uităm că o mare parte  din secțiile de  vot la orice scrutin sunt organizate în  interiorul școlilor și liceelor", ne-au explicat  sursele citate, dedesubturile electorale și interesele ce stau în spatele menținerii acestei stări de lucruri.

Așa se explică și de ce  fostul ministru Ecaterina Andronescu a venit cu un amendament prin care încearcă să amâne  introducerea examenului pentru directorii de  școli. La începutul lunii septembrie, ministrul tehnocrat al Educaţiei, Mircea Dumitru, a anunţat că, în luna octombrie, va organiza un concurs naţional, transparent, în urma căruia să fie aleşi noi directori şi directori adjuncţi pentru toate şcolile din ţară.

„Concursul pentru ocuparea funcţiilor de director şi de director adjunct se organizează numai după finalizarea semestrului II până la începutul noului an şcolar“, a sunat, în replică, propunerea cu care Andronescu  din postura de președinte a comisiei de educație și învățmânt, a venit în fața colegilor., pe motiv că, inițiativa Executivului nu va permite organizarea  corectă  a acestor concursuri în doar o lună.

Acest amendament echivalează, practic,  cu amânarea până în vara  anului viitor a  procesului de depolitizare a instituţiilor de învăţământ din sistemul preuniversitar și cu o  bulă de oxigen pentr partide, în special pentru PSD. Desfășurarea în bune  condiții a campaniei pentru  alegerile parlamentare va  face  PSD și PNL datoare în fața multor membri de partid și  simpatizanți, care vor   ca serviciile lor să fie decontate ulterior, după intrarea unui partid sau a altuia la guvernare. În sistemul preuniversitar funcționează aproape 7000 de  școli cu tot atâtea posturi de directori bune de scos la mezat. Actualii directori vor să aibă  liniștea  confirmării lor și după  alegeri, în timp ce  alții stau și așteaptă, ca în funcție de cine va  câștiga alegerile, să vadă dacă obțin o astfel de funcțiie sau nu, pentru ei sau  apropiații lor, ne-au mai dezvăluit sursele citate.

Această stare de fapt este cunoscută și de actualul Guvernb tehnocrat.  „În principiu, dacă se mută anul viitor, se poate spune că acest concurs nu va fi foarte corect, foarte transparent şi acuzaţiile, şi uneori insinuările, care au fost vehiculate cu privire la faptul că aceste concursuri sau numirile sunt condiţionate politic vor fi repetate. Aşa cum l-am gândit noi acum este foarte greu să fie aranjat politic“, a reacționat , recent, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru,  confruntat cu amendamentul Ecaterinei Andronescu.

Cu toate acestea membrii comisiei senatoriale au profitat de  existența unui proiect de lege  care  viza modificarea legii Educației și, sub  pretextul că "s-ar  bulversa sistemul", au adoptat amendamentul propus de Ecaterina Andronescu. Amendamentul a fost votat de majoritatea PSD din Comisie, însă cu acordul tacit al PNL, deşi public, liberalii fac tot posibilul să se disocieze de scandal. Textul raportului poartă însă și semnătura senatorului PNL Dumitru Oprea, semn că liberalii nu sunt străini de această întorsătură de situație  și fac  joc de glezne, mimând că susțin reformarea sistemului de educație, așa cum au mimat și  refomarea  internă ca partid.

Potrivit surselor citate,  așa cum au procedat și la legea  pensiilor pentru aleșii locali, liberalii  vor continua să mimeze opoziția  față de noua  modificare, mai ales că asta le va  permite  să scoată castanele din foc cu  mâna altuia. Social-democrații dețin majoritatea atât în comisia de resort , cât și în  plenul Senatului, cameră decizională, existând astfel toate  condițiile ca  legea să  fie adoptată în formula  dorită. Singurul  care mai  poate  întoarce  legea în Parlament este președintele Klaus Iohannis atunci când proiectul a ajunge pe masa sa, spre promulgare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.