Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Directorul Bulgartransgaz: 'Era gazelor naturale nu s-a încheiat, iar ceea ce urmează este tranziţia la hidrogen, dar ca o completare la gazele naturale'

economica.net
stocare hidrogen

Era gazelor naturale nu s-a încheiat, iar ceea ce urmează este tranziţia la hidrogen, dar ca o completare la gazele naturale, a declarat marţi directorul companiei de stat Bulgartransgaz, Vladimir Malinov la cea de a treia ediţie a forumului economic de la Sofia, eveniment organizat de Delphi Economic Forum şi Centre for Liberal Strategies.

Potrivit lui Vladimir Malinov, vremurile de criză cum sunt cele actuale oferă mai degrabă o oportunitate de creştere şi răspuns la provocări, potrivit Agerpres.ro.

Vorbind despre diversificarea surselor de gaze naturale, directorul general de la Bulgartransgaz a spus că primul pas pentru Bulgaria a fost luat odată cu decizia ca firma de stat Bulgartransgaz să devină acţionar la terminalul de gaze naturale lichefiate de la Alexandroupolis (Grecia), care va deveni operaţional la 1 ianuarie 2024, cel mai târziu. Acesta va oferi Bulgariei o sursă alternativă şi una la un preţ competitiv. De asemenea, proiectul extinderii depozitului de gaze de la Chiren va fi unul de care va beneficia nu doar Bulgaria dar şi ţările din regiune, iar cele două proiecte combinate vor aduce mai multă stabilitate pe piaţă, a subliniat Malinov.

În ceea ce priveşte hidrogenul, Bulgartransgaz lucrează la mai multe proiecte, inclusiv eforturi comune pentru conectarea reţelelor de hidrogen din cele două ţări. Ideea este ajungerea la o conectivitate de cel puţin 5% până la 1 ianuarie 2025, însă părţile au ambiţia de a ajunge la o conectivitate de 10-15%, a spus Malinov. În plus, există planuri pentru reţele complet noi, inclusiv o conductă de hidrogen pentru bazinul sudic al râului Mariţa, precum şi un proiect comun care vizează conectarea oraşelor Sofia şi Salonic cu o conductă de hidrogen.

Hidrogenul va fi principalul combustibil în viitor, a spus şi George Kremlis, principalul consilier al premierul grec pe probleme de energie, climă, mediu şi economie circulară. Potrivit acestuia, Bulgaria şi Grecia ar trebui să îşi unifice eforturile pentru a pune la punct o uniune energetică completă, adăugând că faptul că livrările de gaze spre Grecia continuă fără întrerupere este o veste bună şi pentru Bulgaria, deoarece Grecia îi poate furniza gaze naturale, iar interconectorul de gaze dintre cele două ţări va deveni operaţional în curând.

La rândul său, preşedintele American Chamber of Commerce (AmCham) Bulgaria, Olivier Marquette a spus că Bulgaria poate să îşi atingă obiectivele de neutralitate climatică până în 2050. Pentru atingerea acestor obiective, AmCham a efectuat recent un sondaj care arată că sunt mai multe lucruri care trebuie să se întâmple. În primul rând, vor fi necesare capacităţi enorme de energie verde. Pentru a evita orice întârzieri, capacităţi suplimentare de 5 până la 9 Gigawaţi de energie din surse regenerabile ar trebui instalate până în 2030. De asemenea, Bulgaria ar trebui să facă eforturi pentru ca astfel de facilităţi să fie amplasate cât mai aproape de zonele locuite, a adăugat Marquette.

Proiectele de infrastructură strategică sunt vitale pentru dezvoltarea Bulgariei şi regiunii, a spus şi adjunctul ministrului Dezvoltării Regionale şi Lucrărilor Publice, Yavor Penchev. Potrivit acestuia, o bună conectivitate de transport între ţări este baza pentru creştere economică şi legături puternice între economie şi turism. Prioritatea Bulgariei în politica regională este dezvoltarea de autostrăzi rapide şi sigure între nord şi sud, de care Bulgaria nu dispune în prezent, la fel ca şi alte state din UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.