Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Discuțiile chestiunii macedoniene se află în 'stadiul final': Numele republicii ex-iugoslave va fi votat prin referendum

Macedonia

Noul nume ales pentru Macedonia în cadrul acordului cu Grecia va face obiectul unui referendum, a anunţat miercuri, la Skopje, premierul macedonean Zoran Zaev, citat de AFP, informează Agerpres.

Această chestiune face obiectul unui conflict vechi de un sfert de secol cu Grecia, care contestă dreptul vecinului său de a se numi 'Macedonia' şi îi blochează orice perspectivă de integrare sau de aderare la Uniunea Europeană.

Potrivit Atenei, Macedonia este numele provinciei sale nordice şi revendică moştenirea vechilor regi Alexandru cel Mare şi Filip al Macedoniei, pe care şi-i atribuie şi macedonenii. Grecii se tem de eventualele pretenţii teritoriale ale macedonenilor.

Dar, după ani de blocaj, negocierile au înregistrat progrese spectaculoase, Zoran Zaev şi omologul său grec Alexis Tsipras manifestându-şi dorinţa de a rezolva această dispută. Potrivit celor două ţări, discuţiile sunt 'în stadiul final'.

Vezi și: Sondaje recente din Italia arată perspective optimiste pentru 'Lega Nord'

'Suntem de acord cu privire la bazele şi principiile unei înţelegeri', a declarat miercuri Zaev, adăugând că urmează să aibă o discuţie telefonică cu Alexis Tsipras miercuri seara sau joi. 'Numai după aceasta vă vom oferi toate detaliile', a spus el.

Mai multe nume au fost menţionate, 'Gorna Makedonija' (Macedonia Superioară), 'Severna Makedonija' (Macedonia de Nord), Macedonia-Ilinden sau Macedonia-Skopje. 'Nu există secrete sau necunoscute', a declarat Zoran Zaev, fără a oferi alte detalii. Exprimându-se sub rezerva anonimatului, un responsabil de la Skopje a afirmat pentru AFP că denumirea 'Macedonia de Nord' ar fi avut câştig de cauză.

Un acord cu Grecia trebuie 'ratificat de parlament cu o lună înainte de referendum', a mai spus Zoran Zaev, fără a preciza vreo dată.

'Vrem să dăm timp Greciei pentru a trimite o scrisoare NATO înainte de summitul' din 11-12 iulie, a explicat el.

Independentă din 1991, Macedonia a fost admisă în ONU sub denumirea ''Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM)''. În acest fel este desemnată şi de către responsabilii europeni. Dar numeroase ţări, inclusiv SUA şi Rusia, o recunosc drept 'Macedonia', notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.