Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Discuții aprinse în NATO pe tema armelor furnizate Ucrainei: 'Decizia trebuie să fie luată de guvernele naționale!'

Agerpres.ro
sistem de apărare antirachetă Patriot

Germania a declarat vineri că discută cu aliații cererea Poloniei de a trimite unități germane de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina, după ce șeful NATO a sugerat că alianța militară ar putea să nu se opună unei astfel de acțiuni, scrie Reuters, informează Mediafax.

"Discutăm cu aliații noștri despre cum să tratăm sugestia Poloniei", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german pentru reporterii din Berlin.

Berlinul a oferit Varșoviei sistemul Patriot pentru a contribui la securizarea spațiului său aerian după ce o rachetă rătăcită s-a prăbușit și a ucis două persoane săptămâna trecută. Ministrul polonez al apărării Mariusz Blaszczak a cerut ulterior Germaniei să trimită în schimb unitățile în Ucraina.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că astfel de măsuri ar trebui să fie decizii ale fiecărei națiuni în parte, ținând cont de regulile privind utilizatorii finali. "Deciziile specifice privind sisteme specifice sunt decizii naționale", a declarat el reporterilor la Bruxelles. "Uneori există acorduri cu utilizatorii finali și alte lucruri, astfel încât trebuie să se consulte cu alți aliați. Dar, în cele din urmă, decizia trebuie să fie luată de guvernele naționale", a adăugat el.

Comentariile lui Stoltenberg au fost făcute după ce ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a declarat joi că redirecționarea unităților Patriot ale Germaniei în afara teritoriului NATO ar necesita discuții prealabile cu NATO și cu aliații.

Patriot-urile sunt produse de compania americană Raytheon.

Răspunzând la o întrebare dacă NATO riscă să devină parte la conflict prin trimiterea de unități Patriot în Ucraina, Stoltenberg a precizat că aliații au livrat deja arme avansate Kievului fără a trimite personal NATO.

"Modul în care s-a procedat este că, atunci când a fost nevoie de specialiști care să opereze aceste sisteme, fie că este vorba de sisteme de apărare aeriană sau de alte sisteme avansate de artilerie, ucrainenii au primit pregătire într-o țară NATO", a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.