Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Discuţiile de la Tunis privind pacea în Libia s-au încheiat fără a desemna executivul unificat

Libia

Dialogul politic libian în desfăşurare sub egida ONU pentru a desemna un executiv de tranziţie unificat şi a încerca să scoată Libia dintr-un deceniu de conflict s-a încheiat duminică fără un acord cu privire la numele viitorilor lideri, a anunţat ONU, citată luni de France Presse preluat de agerpres.

"Am fost de acord să ne reîntâlnim într-o săptămână pentru o reuniune virtuală, pentru a conveni asupra mecanismului de selecţie pentru viitoarea autoritate", a declarat presei emisarul ONU pentru Libia, Stephanie Williams.

Cei 75 de delegaţi din toate părţile ţării erau reuniţi de luni la invitaţia ONU într-o suburbie a Tunisului pentru a conveni asupra alegerilor naţionale şi numirii unui şef de guvern şi a trei membri ai unui consiliu prezidenţial formând un executiv unificat.

S-a ajuns la un acord asupra alegerilor "naţionale" în decembrie 2021, a anunţat ONU vineri, fără a detalia natura acestor scrutine.

"Am ajuns la un consens cu privire la trei documente importante: foaia de parcurs, prerogativele autorităţilor executive şi criteriile de eligibilitate" pentru a putea participa, a declarat dna Williams, subliniind în acelaşi timp că "zece ani de conflict nu se rezolvă într-o săptămână".

ONU nu a specificat imediat care ar fi prerogativele preşedintelui Consiliului prezidenţial, căruia îi revine în mod special încredinţarea funcţiei de şef al forţelor armate.

Şeful guvernului va trebui să-şi compună cabinetul şi să fie aprobat printr-un vot de încredere în Parlament.

Acest executiv unificat este responsabil să preia sarcina de la diferitele instituţii rivale pentru a organiza aceste alegeri şi a răspunde nevoilor libienilor, exasperaţi printre altele de corupţie.

Libia este scufundată în haos şi violenţă de la revolta susţinută de NATO care a răsturnat regimul lui Muammar Gaddafi în 2011, cu o multitudine de miliţii ce luptă pentru teritorii unde autorităţile civile nu se pot impune.

Două autorităţi rivale îşi dispută astăzi puterea: Guvernul de Uniune Naţională (GNA), cu sediul în vest la Tripoli şi recunoscut de ONU, şi o putere întruchipată de Khalifa Haftar, om forte din estul ţării, susţinut de o parte a Parlamentului ales şi de preşedintele acestuia, Aguila Saleh.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.