Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Disputa privind Tribunalul constituţional din Polonia nu a fost rezolvată

Comisia Europeana

Disputa privind Tribunalul constituţional din Polonia nu a fost rezolvată, dar Comisia Europeană este gata să continue dialogul cu autorităţile poloneze, a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene în cadrul unei dezbateri din Parlamentul European privind ultimele evoluţii din această ţară, Frans Timmermans dând asigurări că nu acţionează împotriva poporului polonez.

Timmermans a spus în plenul PE că de la deschiderea dialogului cu Polonia în cadrul mecanismului privind respectarea statului de drept, în luna ianuarie, între cele două părţi au avut loc schimburi de informaţii extinse.

Citește și: Partidul cancelarului Angela Merkel are un membru surpriză

Înaltul oficial european a reamintit că executivul european a adoptat un aviz pe această temă în luna iunie, iar apoi parlamentul a adoptat o lege privind revizuirea unor prevederi legate de tribunalul constituţional o lună mai târziu. "S-au realizat îmbunătăţiri, dar rămân temeri mari în ceea ce priveşte structura tribunalului şi publicarea hotărârilor", a spus Timmermans.

La 27 iulie, CE a adoptat o recomandare în cadrul mecanismului privind statul de drept prin care solicita remedierea problemelor rămase, în special structura tribunalului constituţional, publicarea tuturor hotărârilor tribunalului şi eficienţa funcţionării lui. CE a cerut Poloniei să remedieze aceste neajunsuri în termen de 3 luni.

Pe de altă parte, situaţia a fost agravată de faptul că la 11 august Tribunalul constituţional a adoptat o decizie conform căreia schimbările adoptate de parlament sunt neconstituţionale. Acest verdict nu a fost însă publicat în jurnalul oficial, ceea ce a acutizat criza.

"În acest moment, disputa privind Tribunalul constituţional rămâne nesoluţionată. CE e gata să continue să sprijine dialogul", a conchis Frans Timmermans.

Janusz Lewandowski, din partea grupului PPE, fost comisar european din partea fostului guvern al Platformei civice (PO), a spus că abuzurile guvernului reprezintă "o ameninţare la adresa statului de drept, a cetăţenilor şi a societăţii poloneze".

"Nu avem niciun motiv să ne mândrim că Polonia este în topul ţărilor în care statul de drept şi drepturile fundamentale sunt în pericol. Nu poate exista scuza că aşa au votat oamenii. Polonezii nu au votat în favoarea paralizării Tribunalului constituţional sau pentru epurări în mass-media de stat", a subliniat Lewandovski.

El a atras atenţia că politicienii locali nu pot pretinde că "Polonia este o problemă pentru Polonia" şi a spus că rezoluţia care urmează a fi adoptată miercuri de plenul PE ar fi un semn "din partea adevăraţilor prieteni ai Poloniei".

Gianni Pittella, liderul grupului S&D din PE, şi-a exprimat în plenul PE sentimentele de prietenie pentru poporul polonez. "Luptăm pentru voi şi nu împotriva voastră, luptăm pentru democraţie", a spus Pittella.

El a atras atenţia că măsurile adoptate de guvernul polonez reprezintă o ameninţare pentru statul de drept şi că trebuie acţionat. "Este simplu să spui că CE, prim-vicepreşedintele Comisiei şi acest parlament sunt împotriva Poloniei", a atras el atenţia.

"I-aş spune guvernului polonez să aibă mai multă încredere în poporul său. De ce vă temeţi de Tribunalul constituţional, ce aveţi de ascuns? Restabiliţi poziţia acestui tribunal pentru a deveni independent şi amendaţi legislaţia privind media", a cerut liderul grupului S&D.

Eurodeputatul Ryszard Antoni Legutko - din grupul Europenii Conservatori şi Reformişti (ECR) şi din Partidul Lege şi Justiţie la guvernare în Polonia - a lansat o serie de acuzaţii dure.

"Nu pot evita impresia că suntem într-un teatru al absurdului. Europa trece printr-o criză mortală, cu Brexitul, criza migranţilor, iar voi organizaţi o dezbatere asupra Poloniei? Credem că foştii guvernanţi şi-au pierdut poziţia în Polonia şi nu se pot împăca cu situaţia", a spus Legutko, atrăgându-le atenţia criticilor guvernului conservator că nu ştiu nimic despre Polonia, dar o critică.

El a dat asigurări că oferta media din Polonia este mai bogată decât atunci când oponenţii liberalii se aflau la putere, şi chiar mai bogată decât cea din Germania, Franţa şi Belgia.

În plus, eurodeputatul polonez a afirmat că procedura declanşată de CE împotriva Poloniei este o încălcare a tratatelor. "Comisia ne-a trimis un text care era plin de bâlbâieli", a spus Legutko, care l-a acuzat şi pe Frans Timmermans că se foloseşte de o falsă reconstituire a faptelor în privinţa Tribunalului constituţional.

Sophia In't Veld, din partea grupului ALDE din PE, a replicat dur la intervenţia lui Legutko, afirmând că cele opt minute de "ridicol şi bâlbâieli" i-ar fi adus probabil audienţă la televiziunea poloneză.

"Această dezbatere de astăzi nu este despre Polonia. Problemele în cauză se află în centrul a ceea ce preţuim în comunitatea europeană - democraţie, drepturi fundamentale şi statul de drept. Cred că situaţia curentă arată limitele din UE în protejarea statului de drept. Cred că trebuie să trecem de aceste acuzaţii că lucrurile sunt motivate politic, ca UE să se doteze cu un sistem care îi va permite să protejeze democraţia, statul de drept şi drepturile fundamentale", a afirmat eurodeputata olandeză.

Eurodeputatul polonez Robert Jaroslaw Iwaszkiewicz, din grupul Grupul Europa Libertăţii şi Democraţiei Directe, le-a cerut direct eurodeputaţilor să-i lase ţara în pace, reamintind că Polonia nici măcar nu a semnat Carta drepturilor fundamentale.

În intervenţia sa finală, Frans Timmermans i-a răspuns eurodeputatului conservator Ryszard Antoni Legutko, întrebând retoric că, dacă independenţa justiţiei este importantă pentru guvernul polonez, cum se face că este la alegerea executivului dacă să publice sau nu deciziile tribunalului constituţional.

"Nu voi fi acuzat că acţionez împotriva tribunalului polonez. Este o dispută între un tribunal şi un guvern", a mai spus Timmermans. "Să nu uităm frumuseţea victoriei democraţiei şi a statului de drept împotriva comunismului", a mai afirmat prim-vicepreşedintele CE.

Parlamentul European va adopta joi o rezoluţie nelegislativă privind evoluţiile recente din Polonia şi consecinţele lor asupra drepturilor fundamentale aşa cum sunt ele prevăzute în Carta drepturilor fundamentale a UE, anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.