Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Distribuţie Oltenia atrage atenţia asupra riscurilor privind arderea vegetaţiei uscate în condiţii nepotrivite, care poate afecta reţeaua

Distributie Energie Electrica Romania
Distributie Energie Electrica Romania

Operatorul Distribuţie Oltenia atrage atenţia asupra riscurilor privind arderea vegetaţiei uscate în condiţii nepotrivite, care poate afecta reţeaua, se arată într--un comunicat remis, joi, AGERPRES.

Odată cu sfârşitul iernii, agricultorii încep să îşi pregătească terenurile pentru o nouă recoltă, iar una din metodele folosite este arderea vegetaţiei uscate. Este esenţial ca acest procedeu să se efectueze în urma obţinerii permisului de lucru cu focul şi respectând câteva reguli pentru a evita accidentele.

Nerespectarea regulilor privind incendierea vegetaţiei poate duce la accidentări, afectare a reţelei electrice şi întreruperea alimentării cu energie electrică sau chiar pierderi de vieţi omeneşti.

Totodată, acţiunea de a arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă, constituie contravenţie care se sancţionează cu amendă de la 3000 la 6000 de lei pentru persoanele fizice şi de la 25.000 la 50.000 de lei pentru persoanele juridice.

Incendierea vegetaţiei în apropierea instalaţiilor de distribuţie a energiei electrice poate pune în pericol siguranţa reţelei, afectând continuitatea în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor, iar fapta poate constitui infracţiune de distrugere, prevăzută şi sancţionată de Codul Penal.

Pentru ca activitatea de pregătire a terenului arabil prin arderea vegetaţiei uscate să se desfăşoare în condiţii oprime, este importantă obţinerea unui permis de lucru cu focul. Acesta se poate emite cu ajutorul Primăriei locale, de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă său persoana desemnată în acest sens.

De asemenea, este esenţială menţinerea unei distanţe de minim 150 de metri faţă de instalaţiile de distribuţie a energiei electrice şi supravegherea procedeului astfel încât focul deschis să nu se extindă către acestea.

Efectuarea acţiunilor de incendiere trebuie realizată în zile cu vreme prielnică, fără vânt, doar pe timpul zilei.

Sunt necesare, de asemenea, parcelarea terenurilor în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate, izolarea zonei incendiate faţă de căile de comunicare, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, prin delimitarea în fâşii arate, asigurarea personalului necesar pentru supravegherea şi stingerea eventualelor incendii până la finalizarea arderii, asigurarea substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare pentru a acoperi suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha, asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire necesar, colectarea în grămezi de dimensiune optimă a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale, astfel încât arderea să poată fi controlată, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi, pe o distanţă de 5 m.

La finalul procedurii de incendiere se va efectua obligatoriu stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii, iar acoperirea cu pământ a focarelor este interzisă.

Semnalăm membrilor comunităţii despre responsabilitatea de a semnala organelor competente (ISU/ Poliţie) acţiunile pe care le consideră periculoase.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.