Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medvedev: 'Ucraina va dispărea inevitabil!' / scenariile invocate de fostul președinte al Rusiei

VKontacte
Dmitri Medvedev

Ucraina ca stat va dispărea inevitabil, dar acest lucru se poate întâmpla în funcție de diferite scenarii, ceea ce va determina probabilitatea unei reluări a conflictului, a declarat Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

„Am scris recent de ce Ucraina va dispărea. Acum este timpul să spunem cum va dispărea Ucraina, precum și care este riscul unei reluări a conflictului în Europa și în lume. Va depinde de modul în care va decurge procesul de dezintegrare a acestui stat muribund ca urmare a unui conflict militar pierdut", a scris Dmitri Medvedev, joi, pe canalul său Telegram.

Există două căi

Potrivit lui Medvedev, există două astfel de căi. "Sau calea unei erodări relativ lente a statalității ucrainene, cu pierderea treptată a elementelor rămase ale suveranității statului. Sau calea prăbușirii sale instantanee cu anihilarea simultană a tuturor semnelor de statalitate", a spus el.

"Noua Ucraină" și perspectivele celui de-al treilea război mondial

În orice caz, a continuat politicianul, după o astfel de prăbușire, trei scenarii sunt probabile.

  1. În primul caz, regiunile vestice ale Ucrainei "intră sub controlul mai multor state UE odată cu punerea în aplicare a ulterioarelor Anschluss" (așa-numita încorporare a Austriei în Germania nazistă, c. f. TASS) din aceste terenuri de către statele beneficiare."
  2. "În același timp, va rămâne un anumit teritoriu ucrainean "no-man's", care este stors între Rusia și teritoriile care au intrat sub suveranitatea unui număr de țări europene. Restul teritoriului fără stăpân își declară succesiunea din fosta Ucraină, personalitatea sa juridică internațională și intenția sa de a returna terenurile pierdute prin toate mijloacele. Firește, ținând cont doar de acele ținuturi care au devenit parte a Rusiei", a descris Medvedev posibila desfășurare a evenimentelor.
  3. În opinia sa, în același timp, această "nouă" Ucraină își va declara imediat dorința de a adera la Uniunea Europeană și la NATO, ceea ce se va întâmpla pe termen mediu. "Conflictul armat se reia după o scurtă perioadă de timp, transformându-se într-unul permanent, dar cu amenințarea unei scurgeri rapide a acestuia într-un al treilea război mondial cu drepturi depline", a declarat politicianul.

Garanții rezonabile și suficiente

În cel de-al doilea scenariu, potrivit vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Ucraina dispare după finalizarea „operațiunii militare speciale” - cum numește Rusia invazia - în procesul de divizare între Rusia și o serie de state UE. "Se formează guvernul Ucrainei în exil într-una din țările europene. Conflictul se încheie cu garanții rezonabile de neluare a acestuia în viitorul apropiat, dar cu păstrarea activității teroriste a naziștilor ucraineni, care vor fi dispersați pe teritoriul statelor UE care au primit teritorii vest-ucrainene", a subliniat el situația potențială.

Riscul reluării unui conflict cu drepturi depline sau escaladarea acestuia într-un război mondial în acest caz poate fi considerat moderat, a spus Medvedev.

Opțiunea cu numărul 3

În a treia opțiune, a adăugat el, același lucru se întâmplă ca și în primul caz, dar în sens opus. "Teritoriile vestice ale Ucrainei se alătură mai multor țări ale UE. Oamenii din centrul și din alte regiuni fără stăpân ale Ucrainei, în cadrul articolului 1 din Carta ONU, își declară imediat autodeterminarea prin aderarea la Federația Rusă. Cererea sa este admisă, iar conflictul se încheie cu suficiente garanții de neluare a acestuia pe termen lung", a spus politicianul.

Potrivit lui Medvedev, pur și simplu nu există alte opțiuni. "Și acest lucru este deja clar pentru toată lumea, chiar dacă cineva de acolo, din Occident, este neplăcut să recunoască acest lucru. S-ar putea să fim temporar mulțumiți de a doua opțiune, dar avem nevoie de o a treia", a conchis el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.