Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dmitro Kuleba: Africa şi Ucraina sunt 'în aceeaşi barcă, iar fiecare rachetă rusă nu loveşte doar ucrainenii, ci afectează şi calitatea vieţii africanilor'

universul.net
dmitro kuleba

Africa şi Ucraina sunt ”în aceeaşi barcă”, a declarat joi ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba şi a afirmat că ”fiecare rachetă rusă nu loveşte doar ucrainenii, ci afectează şi calitatea vieţii africanilor”, relatează AFP, potrivit News.ro.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a fost în turneu săptămâna trecută şi la începutul acestei săptămâni pe continentul african, unde a vizitat, printre altele, Senegal, Coasta de Fildeş, Ghana şi Kenya. Kuleba şi-a întrerupt călătoria în Africa luni, după atacurile cu rachete masive ale Rusiei asupra Ucrainei.

”Suntem în aceeaşi barcă”, a declarat şeful diplomaţiei ucrainene în timpul unei conferinţe de presă virtuale organizate cu presa africană, referindu-se în special la impactul războiului asupra ”securităţii alimentare mondiale”.

El a adăugat că ”830.000 de tone de cereale au fost livrate ţărilor africane” din iulie.

Ucraina şi Rusia sunt printre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, ale căror preţuri au crescut după începutul războiului. Deschiderea unui coridor pentru exportarea cerealelor din Marea Neagră a contribuit la stoparea creşterilor.

Kuleba a salutat şi votul de miercuri din Adunarea Generală a ONU asupra unei rezoluţii de condamnare a ”anexărilor ilegale” ale teritoriilor ucrainene.

Adunarea Generală, alcătuită 193 de state membre, întrunită luni de urgenţă, a adoptat această rezoluţie cu 143 de voturi pentru, cinci voturi împotrivă şi 35 de abţineri.

”Am fost deosebit de bucuros să văd că cele patru ţări pe care le-am vizitat în Africa (...) au susţinut această rezoluţie”, a mai spus Kuleba.

Eritreea, una dintre cele mai închise ţări din lume, care a respins în luna martie rezoluţia prin care Rusia este condamnată pentru lansarea invaziei în Ucraina, s-a abţinut de această dată.

”Este un pas în direcţia corectă”, a subliniat oficialul ucrainean.

El a subliniat, de asemenea, că Republica Centrafricană, ”ţară care depinde militar de Rusia” unde sunt dislocaţi de câţiva ani mercenari ai companiei paramilitare ruse Wagner, a decis să se abţină.

”Cea mai mare investiţie a Rusiei în Africa este trimiterea de mercenari din cadrul grupării Wagner”, a adăugat Kuleba.

Întrebat despre declaraţiile recente ale preşedintelui kenyan William Ruto, care a spus că este deschis să cumpere petrol rusesc, şeful diplomaţiei ucrainene a afirmat că statul kenian ”a votat în favoarea rezoluţiei”.

Kuleba a menţionat că Ucraina este ”pregătită să îl întâmpine pe preşedintele Macky Sall”, şeful statului senegalez şi actualul preşedinte al Uniunii Africane, dar că nu a fost stabilită nicio dată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.