Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DNA a LICHIDAT jumătate din polițiștii de la RUTIERĂ: Cum OPERAU și cât ÎNCASAU oamenii legii

jurnalmm.ro
radar pistol

Jumătate din efectivul Biroului Rutier al Poliţiei municipiului Piatra Neamţ a fost implicat în activitatea infracţională de luare de mită în perioada monitorizării de către organele de anchetă din cadrul DNA, se arată în motivarea deciziei Curţii de Apel Bacău, care a dispus arestarea preventivă a şapte poliţişti rutieri.

Conform documentului, monitorizarea inculpaţilor s-a realizat pe o singură autospecială a Biroului Rutier al Poliţiei municipiului Piatra Neamţ, constatându-se că luarea de mită era o practică răspândită printre toţi lucrătorii de poliţie care au fost repartizaţi să efectueze servicii în perioada monitorizării pe acel autovehicul, aceştia reprezentând jumătate din efectivul Biroului Rutier.

Citește și: Curvele DNA de pe ‘Black List’

"Gravitatea faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor rezultă atât din limitele ridicate ale pedepselor prevăzute de lege, cât şi din conţinutul concret al faptelor comise, valorile sociale lezate, numărul mare de acte materiale săvârşite de inculpaţi într-o perioadă scurtă de timp. Monitorizarea inculpaţilor s-a realizat pe o singură autospecială din dotarea Biroului Rutier al Poliţiei municipiului Piatra Neamţ, constatându-se că faptele de luare de mită sunt săvârşite zilnic, în cadrul oricărui schimb, indiferent de componenţa echipajului de poliţie, şi reprezintă o practică răspândită printre toţi lucrătorii de poliţie care au fost repartizaţi să efectueze servicii în perioada monitorizării pe acea autospecială, lucrători ce reprezintă jumătate din efectivul Biroului Rutier", se arată în motivare.

Totodată, instanţa a reţinut că determinante sub aspectul gravităţii infracţiunii de luare de mită sunt consecinţele primirii ei.

Citește și: Facebook a anunțat că Mark Zuckerberg a MURIT

"Valoarea sumelor primite de inculpaţi de la conducătorii auto (între 50 lei şi 400 lei) nu prezintă în cauza de faţă o relevanţă deosebită sub aspectul gravităţii faptelor comise, fiind mai importante în acest sens activitatea infracţională constatată în ansamblul ei, prin implicarea unui număr mare de lucrători din cadrul Biroului Rutier (jumătate din efectivul acestuia), prin caracterul continuat al actelor de primire a sumelor de bani, ca mită, prin implicarea ofiţerului de poliţie Andronic Viorel - care desfăşura activităţi de planificare a lucrătorilor pe serviciile desfăşurate cu autospeciala dotată cu RADAR, în scopul obţinerii unor sume de bani cu titlu de mită de la conducătorii auto. Determinante sub aspectul gravităţii infracţiunii de luare de mită în prezenta cauză sunt nu cuantumul mitei, ci consecinţele primirii acesteia, şi anume neaplicarea măsurilor legale cu privire la persoanele care încalcă regulile circulaţiei pe drumurile publice, conduita poliţiştilor rutieri fiind de natură să încurajeze încălcarea legii, (...), şi, implicit, să faciliteze producerea de accidente de circulaţie soldate de multe ori cu pierderi de vieţi omeneşti, vătămarea integrităţii corporale a persoanelor implicate sau producerea de pagube materiale", se mai precizează în motivare.

Instanţa a apreciat că, prin lăsarea în libertate a inculpaţilor în acest stadiu al procesului, s-ar induce "un puternic sentiment de insecuritate socială, de nesiguranţă în opinia publică, precum şi de neîncredere în capacitatea organelor judiciare de apărare a societăţii împotriva infracţiunilor".

Citește și: Locul în care studentele primesc burse pentru a rămâne VIRGINE

"Periculozitatea pe care inculpaţii o prezintă rezultă şi din faptul că, deşi aceştia aveau bănuieli asupra faptului că ar putea fi urmăriţi, respectiv interceptaţi sau înregistraţi ambiental, aceştia persistă în comiterea acţiunilor specifice elementului material al infracţiunii de luare de mită", se mai spune în motivare.

Totodată, judecătorul a apreciat că măsura arestării preventive a inculpaţilor este proporţională cu gravitatea acuzaţiilor aduse acestora şi necesară în vederea efectuării în condiţii optime a urmăririi penale.

Citește și: Motivul pentru care femeile gardian din pușcării ajung să facă SEX cu condamnații

Comisarul şef Viorel Andronic, şeful Biroului Poliţiei Rutiere Piatra Neamţ, şi şase agenţi din subordine au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, joia trecută, prin decizia Curţii de Apel Bacău, pentru mai multe fapte de luare şi dare de mită şi fals intelectual.

Alţi şapte agenţi de la acelaşi birou, dar şi de la cel de ordine publică au fost puşi sub control judiciar.

Citește și: Rihanna, apariție SCANDALOASĂ: Cu cine s-a fotografiat, GOALĂ, în baie, sărutându-se / FOTO

Anchetatorii susţin că, în perioada 22 aprilie - 18 mai 2016, cei 14 poliţişti au fost desemnaţi să efectueze activităţi de prevenire a evenimentelor rutiere cauzate de excesul de viteză, pe parcursul cărora au luat mită de 115 ori.

Poliţiştii au primit sume de bani cuprinse între 50 lei şi 400 lei de la mai mulţi conducători auto opriţi în trafic pentru depăşirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier, precizează DNA.

Citește și: Kim Kardashian mai vrea un copil: Pe cine pune să-l nască în locul ei

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.