Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DNA cere arestarea a doi deputați. Șefii ANAF, puși sub învinuire în același dosar - Ministrul Finanțelor le cere demisia

voicu

DNA a cerut miercuri, 10 februarie, aviz pentru reținerea și arestarea lui Mădălin Voicu și a lui Nicolae Păun, pentru deturnare de fonduri europene, spălare de bani, cumpărare de influență, trafic de influență precum și influențarea martorilor, în dosarul legat de finanțarea Partidei Romilor. Prejudiciul aproximat în acest caz este de 15 milioane lei. În același dosar a fost pus sub acuzare și președintele ANAF, Ștefan Diaconu, pentru trafic de influență. Acesta neagă vreo implicare.

UPDATE 18.44: Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, cere și demisia vicepreședintelui ANAF, Mihai Vătășoiu.

„Fiscul este una dintre cele mai importante instituții din România, iar conducerea sa trebuie să fie mai presus de orice suspiciune. În această situație, în care președintele și vicepreședintele ANAF sunt puși sub acuzare, este normal să le cer demisia. Asupra integrității conducerii ANAF nu trebuie să existe nici o urmă de îndoială. Le-am cerut demisia celor doi pentru că, în pozițiile pe care le dețin, nicio suspiciune nu este acceptabilă din perspectiva integrității pe care ANAF, ca instituție, o reclamă. Activitatea instituției se desfășoară normal și acesta este cel mai important lucru în acest moment. Avem în vedere mai multe variante pentru conducerea ANAF și urmează să luăm o decizie cât de curând posibil”, a spus ministrul Anca Dragu, potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Finanțelor.

UPDATE 18.30: Șeful ANAF, Gelu-Stefan Diaconu, a fost pus sub învinuire pentru abuz în serviciu și favorizarea infractorului, se anunță într-un comunicat remis de DNA. De asemenea, procurorii au început urmărirea penală și împotriva vicepreședintelui ANAF, Mihai Vătășoiu, pentru aceleași acuzații.

UPDATE 18.15: Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, îi cere demisia șefului ANAF, Gelu Diaconu, susțin surse citate de Antena 3.

UPDATE 18.13: Cererile de arestare a deputaților Mădălin Voicu și Nicolae Păun vor fi discutate de Comisia Juridică a Camerei Deputaților, care are termen până luni, 15 februarie, să dea un raport.

„Urmează a fi sesizată Comisia Juridică. Vor fi anunţaţi cei doi deputaţi, începând de astăzi după-amiază, cu posibilitatea de a studia materialul probator (...) Termenul prevăzut de Regulament este de trei zile, în situaţia aceasta Biroul Permanent a aprobat cele trei zile, respectiv de astăzi până luni, pentru că este vorba despre trei zile lucrătoare şi luni, la prânz, aşteptăm un raport din partea Comisiei, urmând ca următorul Birou Permanet, pe baza raportului pe care îl va primi de la Comisia Juridică, să stabilească în continuare calendarul”, a declarat secretarul Biroului Permanent, Nicolae Mircovici.

UPDATE 17.30: Gelu Diaconu, șeful ANAF, a fost audiat la DNA și pus sub învinuire pentru trafic de influență.

El a precizat că totul s-a făcut respectând legea, dar nu a spus dacă își va da demisia de la conducerea ANAF.

UPDATE 17.00: Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general, a transmis miercuri ministrului Justiției cererile însoțite de referatul cauzei, în baza cărora să solicite Camerei Deputaților încuviințarea reținerii și arestării preventive a deputaților Mădălin Voicu și Nicolae Păun.

UPDATE 16.26: Vicepreședintele ANAF, Mihai Vătășoiu, este și el suspect în acest dosar, fiind astăzi citat la DNA.

Mădălin Voicu este acuzat de trafic de influență, fals în declarații și spălare de bani.

Păun Nicolae este acuzat de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, deturnare de fonduri, spălare a banilor, efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, cumpărare de influență și influențare a declarațiilor.

„La inițiativa Asociației Partida Romilor „Pro Europa”, al cărei președinte este deputatul Păun Nicolae, a fost realizat, în toate județele României, în perioada 2010 - 2013, proiectul „Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi”, cu finanțare din fonduri europene.(...) În momentul semnării contractului, deputatul Păun Nicolae a impus fiecărui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, să vireze 5% sub formă de donație organizației Asociatia Partida Romilor „Pro Europa”. Astfel, în contul deținut de Asociația Partida Romilor „Pro – Europa”, în perioada 27.09.2010 – 19.12.2013 au fost efectuate donații în sumă totală de 428.307,11 lei. Din probele administrate a reieșit că obiectivele proiectului nu au fost realizate; că majoritatea banilor destinați proiectului (77%) au fost folosiți pentru plata salariilor angajaților proiectului, costurile cu personalul angrenat în implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregătire organizate la două hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente în Registrul grupului țintă format din 3.296 persoane. A rezultat că sumele acordate proiectului „Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi” ca finanțare sunt neeligibile în integralitatea lor, astfel că s-a creat un prejudiciu în suma totală de 12.384.208,72 lei (10.892.425,43 lei reprezentând fonduri europene și 1.491.783,29 lei de la bugetul de stat), având în vedere operațiunile ilicite derulate de conducerea Asociației Partida Romilor și de către managementul proiectului”, se arată în comunicatul DNA.

La ieșirea de la DNA, Mădălin Voicu declarase:

„Domnul procur Ţulus m-a rugat să ne întâlnim pentru detaliere. Le-am promis că o sa colaborăm în sensul că o să existe un dialog legat de cercetarea domniilor lor și urmează să ne reîntâlnim într-o perioadă stabilită. Toţi suntem în aceeaşi situaţie. Suntem suspecţi. Sunt multe acuzaţii, cu spălare de bani, nu ştiu, domnul avocat le ştie mai bine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.