Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DNA nu se grăbeşte în cazul lui Dan Barna: Un alt dosar care vizează afacerile sale stă de un an şi jumătate în acelaşi stadiu

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam multumim dna

Direcţia Naţională Anticorupţie nu consideră o prioritate lămurirea dosarelor în care sunt vizate afacerile vicepremierului Dan Barna. Sesizările transmise de DLAF săptămâna trecută, pe două dintre proiectele cu fonduri europene coordonate de liderul USR, în care beneficiar a fost CJ Alba, au fost primite ieri de DNA şi sunt încă în procecedură de înregistrare şi repartizare.

Pe un alt proiect cu fonduri europene, în care beneficiar a fost firma care i-a aparţinut lui Dan Barna, DLAF nu a terminat verificările. De asemenea, un dosar penal din acelaşi scandal, clasat în 2019 de DNA Alba şi redeschis de DNA Central în acelaşi an, este în continuare ţinut de DNA Central cu urmărire penală „in rem”, fără suspecţi şi fără inculpaţi, potrivit unui răspuns oficial al DNA la o solicitare formulată de jurnalista Sorina Matei de la Mediafax.

rasp 643 (2) by Mediafax.ro

În urma scandalului din 2019, din timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale, un răspuns oficial al DNA arăta că pe 28 octombrie 2019,  Mădălina Scarlat, pe atunci procuror şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a dispus infirmarea în întregime  a ordonanţei de clasare (dosar disjuns din 171/P/2019), redeschiderea şi reluarea urmăririi penale, în această cauză.

Pe 1 noiembrie 2019, DNA anunţa oficial că în acest dosar a fost începută urmărirea penală doar cu privire la faptă (”in rem”) şi se afla în lucru pe rolul DNA.

Pe 11 mai 2021, solicitată de Mediafax să răspundă ce soluţie a dat în dosar, DNA comunică acelaşi lucru ca şi în 2019: „dosarul la care faceţi referire este în lucru pe rolul DNA – Structura Centrală, fiind începută urmărirea penală doar cu privire la faptă (“in rem”), prin urmare, în acest moment,  nicio persoană nu a avut calitatea de suspect sau inculpat”.

Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a finalizat zilele trecute controlul privind modul în care au fost implementate 3 proiecte europene finanţate din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. Este vorba de proiectele „Punţi comunitare”„SES-am Deschide-te!” şi „Incluziune socială şi pe piaţa muncii prin întreprinderi sociale” în care beneficiar a fost Consiliul Judeţean Alba.

DLAF a comunicat astăzi Mediafax că în privinţa proiectelor „Punţi Comunitare” şi „SES-am deschide-te!” a găsit indicii privind posibila săvârşire a unor fapte de natură penală motiv pentru care, pe 05.05.2021, a transmis documentele Secţiei a II-a a DNA.

În acest caz, DLAF arată că a constatat că sunt implicate 4 persoane care, la data faptei, deţineau calităţile de expert cu atribuţii de recrutare respectiv, manageri ai structurilor de economie socială (entităţi înfiinţate în cadrul proiectelor).

În privinţa celui de-al treilea proiect verificat- „Incluziune socială şi pe piaţa muncii prin întreprinderi sociale” , DLAF nu a găsit indicii de natură penală.

Al patrulea proiect numit „Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural”, care are ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare DCG SRL, care i-a aparţinut lui Dan Barna şi soţiei sale, Olga Totolici, verificările DLAF sunt încă în curs.


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.