Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DNA, prima reacție la înregistrările lui Sebastian Ghiță

DNA

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a rămas în pronunţare joi pe cererea DNA de arestare preventivă în lipsă a fostului deputat Sebastian Ghiţă, după ce acesta a încălcat termenii controlului judiciar. 

DNA a solicitat judecătorilor înlocuirea măsurii controlului judiciar pe cauţiune cu arestarea preventivă, pe motiv că Sebastian Ghiţă a încălcat dispoziţiile controlului judiciar în dosarul în care a fost trimis în judecată alături de foşti şefi din poliţie şi parchete, informează Adevărul.

„Sebastian Ghiţă avea obligaţia, pe 29 decembrie si pe 3 ianuarie, să se prezinte la IPJ Prahova. Neprezentarea acestuia la cele două termene, dar având în vedere şi că anterior, pe 20 decembrie s-a emis mandat de aducere în altă cauză, iar acesta nu a fost găsit nici la locuinţa si nici la telefonul de contact, nu a fost găsit nici la rude şi apropiaţi care îi frecventează, ne-a determinat să promovăm această cerere de înlocuire”, a spus procurorul DNA, în sala de judecată.

Sebastian Ghiță, de negăsit: DOS, scoasă basma curată de fostul ministru al MAI

Potrivit Codului de Procedură Penală, „se susţine de către legiuitor ca, pe durata controlului judiciar pe cauţiune, dacă inculpatul încalcă cu rea-credinţă obligaţiile, se poate dispune înlocuirea. Considerăm că inculpatul a dat dovadă de rea-credinţă, aşa că vă solicităm să înlocuiţi controlul judiciar pe cauţiune cu măsură arestului preventiv”, a mai spus procurorul. Acesta a precizat că „sunt îndeplinite toate cele trei condiţii pentru a dispune arestarea preventivă”.

„Iniţial, s-a luat măsura controlului judiciar în martie 2016, măsură menţinută ultima oară în 16.12.2016. Sunt opt fapte in dosar, modalitatea de săvârşirea si calitatea în care le-a săvârşit. Va rog să aveţi în vedere contextul era deputat în parlament, calitate pierduta ulterior, a fost si motivul pentru care acest inculpat nu a fost arestat, aşa cum au fost ceilalţi inculpaţi din dosar. Nu a fost luată măsură arestului fata de inculpatul s ghita pentru că parlamentul nu a dat aviz favorabil în acest sens. Aşadar, considerăm că sunt îndeplinite primele două condiţii”, a precizat magistratul.

„În ceea ce priveşte împrejurările concrete ale cauzei: va rog să aveţi în vedere conduita generală de rea credinţă a inculpatului, nu s-a prezentat nici în faţa instanţei, şi-a premeditat fuga, e clar că se sustrage de la judecată pentru a împiedica bunul mers al procesului”, a mai arătat procurorul. „După ce şi-a pierdut calitatea de deputat, în noaptea de 19-20 decembrie, desi era supravegheat de organele de poliţie, a reuşit să fugă şi să se sustragă”.

Aşadar, reaua credinţă a acestuia rezultă în mod cert din nerespectarea obligaţiilor pe care le avea si ca a lipsit inclusiv din fata dva. Apreciem că dispariţia să a fost premeditata si datorita acelor emisiuni dese care apar la ROMANIA TV, post controlat de inculpat, înregistrări realizate înainte de dispariţie, el încearcă să distragă opinia publică şi organele de urmărire penală de la faptul că nu îşi îndeplineşte obligaţiile, el încearcă să arunce vina pe alte persoane, să distragă atenţia”, a arătat magistratul.

Sebastian Ghiţă a fost ultima dată la IJP Prahova în ziua de 19 decembrie 2016 pentru a semna în cadrul controlului judiciar pe cauţiune. Ulterior, el a fost citat să se prezinte, la data de 21 decembrie, la DNA Ploieşti în dosarul Ponta-Blair, însă nu a venit, la sediul Parchetului ajungând doar avocaţii săi. 

Fostul deputat a fost căutat la domiciliul său şi la mai multe adrese despre care se cunoştea că le frecventa, fără a fi însă găsit, au precizat surse apropiate anchetei.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.