DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

DNA TUNĂ și FULGERĂ în dosarul fostului șef CNAS, Lucian Duță - `A știu exact ce face când a perceput comision. Spunea în clar despre comision by default`

DNA

Curtea de Apel Bucureși a ascultat, miercuri, pledoariile finale în cazul apelurilor declarate de fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duță și de ceilalți inculpați din dosar.

Instanța a stabilit la final că termenul de soluționare va fi de aproximativ două luni dar nu a precizat data la care va fi dictat verdictul definitiv.

La termenul de miercuri al procesului avocații inculpaților din dosar au expus motivele pentru care consideră că dosarul fie ar trebuie trimis la rejudecare după anularea primei decizii, fie pentru care clienții lor ar trebui achitați sau condamnați la pedepse extrem de blânde, cu suspendare.

La rndul său și procurorul DNA  a pus concluzii pe motivele de apel ale celor judecați, asta pentru că Direcția nu a formulat după prima decizie apel în dosar.

Citește și: DOSARUL `DALI` format la sesizarea CORPULUI DE CONTROL INTERN al MAI - Inclusiv Curtea de Conturi...

Astfel, magistratul de la DNA a atacat fiecare punct al apărării lui Lucian Duță și a explicat de ce nu trebuie scăzută pedeapsa de șase ani de închisoare cu executare stabilită de Tribunal în cazul fostului șef al Casei.

„Privind apelul inculpatului observați că potrivit legilor aflate în vigoare rigoarea statului funcției ocupate de Duță era doar de rang de secretar de stat.

Iccj a respins solicitarea de dezlegare a unei chestiuni de drept privind această situație.

Privind conduita neloială a organului de urmărire penală observați că avem un martor cu identitate protejată.

Materialul probator nu conține declarația martorului cu identitate protejată. Rețineți că la fond doar judecătorul a audiat martorul protejat. Nu e vorba de conduită noastră, ci de cea a instanței.

Parchetul a avut o atitudine loială. Observați că instanța de fond nu a condamnat doar pe baza declarațiilor denunțătorilor din dosar. E vorba despre multe alte mărturii pe lângă cele ale denuntstorilor.

Avem un martor direct care era angajat la firma unuia dintre denunțători și spune cu subiect și predicat cum erau rulate sume de bani”, a explicat magistratul, referitor la alegațiile apărării lui Duță.

În continuarea magistratul Direcției a atacat nivelul de instrucție a fostului șef al Casei și a arătat că  tocmai pregătirea și profesionalizarea acestuia resprezintă motive de netrecut la executarea unor fapte penale, lucru pe care acesta totuți l-a făcut.

„Nu poate fi vorba de nivelul de instrucție. A știu exact ceea ce face când a perceput acel comision. Spunea în clar că e vorba de un comision by default. Adică un comision din oficiu. Oare chiar nu știa ce face ? Este o persoană instruită.

Noi am demonstrat că înainte de aceste comisioane nici familia Duță și nici familia Sofian, familia concubinei sale, nu puteau vreodată să cumpere imobilele și nu puteau execută excursii exorbitante.

Citește și: Se ZGUDUIE ministerul de INTERNE - Pretinse fapte penale de ABUZ în SERVICIU și DELAPIDARE...

Au luat comision pentru sprijin politic? Nu!!! A luat comision pentru înavuțire personală și a concubinei sale.

Au cerut avocații o pedeapsă mai mică. Observați că urmare aplicării acestor dispoziții legale.

Nu aveți motive legale pentru scăderea acestei pedepse.

Vi se spune că este doctor. Că e o persoană cu profil ireproșabil. Noi am spune că nu.

Noi spunem că acest proces a avut parte de o mediatizare prin canale media în loc că inculpatul să își facă apărarea în pretoriul sălii de judecată ceea ce ne face să credem că a pus o oarecare formă de presiune asupra completului de judecată.

Starea de fapt nu s-a modificat sub nicio formă. Mențineti controlul judiciar pe cauțiune”, a spus pe ton apăsat magistratul DNA în sala de judecată.

Curtea de Apel București a reluat, miercuri, dezbaterile în mega dosarul de corupție în care fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duță, a fost deja condamnat, de Tribunalul București, la șase ani de închisoare cu executare pentru că ar fi primit o mită de peste șase milioane de euro.

Unul dintre cei judecați alături de fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duță, Victor Sofian, în vârstă de 42 de ani, a murit după ce a făcut infarct miocardic în vreme ce alerga în parc, au anunțat, la termenul anterior, avocații acestuia.

Astfel apărătorii acestuia au depus la instanță certificatul de deces al fostului inculpat din dosar.

În altă ordine de idei, pe motiv că unul dintre judecătorii desemnat aleatoriu în caz a lipsit, instanța a stabilit amânarea începerii judecării apelurilor din dosar.

Dosarul se află de rolul CAB de la începutul lunii ianuarie iar magistrații au amânat de mai multe ori judecarea cauzei pe fondul lipsei de apărare sau a lipsei unora dintre cei judecați.

Citește și: BREAKING DNA CONFIRMĂ existența unui dosar de MARE CORUPȚIE privind fapte pretins comise la DALI

Totodată instanța a respins două cereri de recuzare făcute de fostul șef al CNAS față de magistrații din completul care judecă apelurile din dosar.

La termenul de judecată din luna septembrie instanța a amânat declanșarea dezbaterilor pe fondul lipsei unuia dintre judecătorii desemnați aleatoriu în completul de judecată.

Control judiciar pe cauțiune menținut de CAB

Fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, medicul Lucian Duță, condamnat în prima instanță la șase ani de închisoare cu executare, rămâne sub control judiciar, potrivit deciziei magistraților care vor tranșa apelul acestuia împotriva deciziei Tribunalului București.

„În temeiul art.362 alin. 2 C.proc.pen., raportat la art.208 alin. 4 C.proc.pen., menţine, ca legală şi temeinică măsura controlului judiciar pe cauţiune, dispusă şi menţinută faţă de inculpatul Duţă Nicolae Lucian.

Supravegherea respectării de către inculpat a obligaţiilor care îi revin pe durata controlului judiciar pe cauţiune, va fi realizată în continuare de către organele de poliţie de pe raza municipiului Bucureşti, adresa unde locuieşte efectiv fără forme legale inculpatul, fiind situată pe str. Barbu Ştefănescu Delavrancea nr.63, bl. 2, sc. 2, ap.5, Sector 1 Bucureşti.

În temeiul art. 275 alin. 3 C.proc.pen., cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 25.08.2021”, se arată în decizia de miercuri a magistraților CAB.

6.EXE...

Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, a fost condamnat, în 27 noiembrie 2020, de Tribunalul Bucureşti, la şase ani de închisoare pentru luare de mită, el fiind judecat pentru că, în perioada 2010 – 2012, a primit mită de 6,3 milioane de euro de la două firme de software care au încheiat contracte cu CNAS. Decizia instanţei nu este definitivă.

Citește și: DNA Dragnea nu a vrut să se știe că întâlnirile la VÂRFULUI administrației SUA erau PE BANI

Tribunalul Bucureşti a decis, la finele lunii noiembrie 2020, condamnarea lui Lucian Duţă la şase ani de închisoare pentru săvârşirea în formă continuată a infracţiunii de luare de mită, urmând să execute pedeapsa în regim de detenţie.

Instanţa a mai decis confiscarea de la fostul preşedinte al CNAS a sumei de 6,3 milioane de lei, în echivalentul în lei la cursul oficial BNR, din ziua executării.

Tribunalul Bucureşti a mai hotărât să instituie sechestrul asigurator în limita sumei de 140.000 de euro folosită la achiziţionarea unui apartament şi să menţină sechestrul asigurator instituit de procurorii DNA pe sumele din mai multe conturi, diverse terenuri şi construcţii.

Citește și: Declarație ȘOC în dosarul agenților VIOLENȚI de la SECȚIA 16: „Nu l-am denunțat pe Șeicaru„ ...

Decizia magistraţilor nu este definitivă şi a fost atacată la Curtea de Apel de către fostul oficial.

Mită de 6,3 milioane de euro

Potrivit DNA, în perioada 2010 – 2012, Lucian Duţă, în calitate de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a pretins de la reprezentanţii a două firme de software un comision de 10% din valoarea fiecărui act adiţional sau contract pe care l-a semnat în această calitate şi a primit suma totală de 6.300.000 de euro, din care 5.500.000 euro prin transferuri bancare şi 800.000 euro în numerar.

Citește și: BREAKING! URINA pe VICTIMA sa și STRIGA 'Vezi, mă, ce poate să facă Poliția Română?'-...

Sumele de bani au fost remise inculpatului fie în numerar (în mai multe tranşe), fie prin virament în contul unei companii offshore înregistrată în Insulele Antile şi cu conturi bancare deschise în Elveţia.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra sumei de 2.183.820 euro identificată într-un cont bancar din Elveţia, asupra unui teren cu construcţie S+P+4, asupra a 3 apartamente şi asupra unui autoturism.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.