Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DOCUMENT - Finanţarea partidelor de la buget, creşteri FABULOASE în ultimii 10 ani

www.agerpres.ro
bani, lei, bancnote

Subvenţia totală alocată partidelor în 2008, chiar înaintea crizei financiare şi economice, era de 8 milioane de lei, reprezentând 0,01% din veniturile bugetului de stat, anul acesta a ajuns la suma de 32 milioane lei, adică aproape 0,03% din veniturile bugetare şi peste dublul sumei distribuite anul trecut, conform unei analize Profit.ro

Citeşte şi: Ion Cristoiu se DEZLĂNŢUIE. Hans Klemm şi Laura Codruţa Kovesi, atacaţi dur

Conform legislaţiei actuale, partidele politice primesc anual o subvenţie de la bugetul de stat, dar suma totală alocată anual acestora nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat. Subvenţia de la bugetul de stat este acordată în funcţie de următoarele criterii:

a) numărul de voturi primite la alegerile generale pentru Camera Deputaţilor şi Senat;

b) numărul de voturi primite la alegerile generale pentru autorităţile administraţiei publice locale.

Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat este majorată proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei.

Citeşte şi: Doliu în teatrul românesc! O celebră actriţă a murit la doar 49 de ani

Conform datelor analizate, în ultimii 10 ani, cota procentuală a sumei anuale alocată partidelor politice, raportată la veniturile prevăzute în bugetul de stat, s-a situat sub 0,01% doar pe perioada crizei.

content-image

sursa foto: profit.ro

Astfel, în 2008, când criza internaţională a luat amploare, partidele politice au primit o subvenţie de 8 milioane lei, adică 0,012% din veniturile prognozate ale bugetului de stat, pentru ca în următorii 7 ani, această sumă să scadă chiar sub 6 milioane lei şi să rămână constant sub 0,01% din veniturile bugetare estimate.

Anul 2016 a înregistrat însă un reviriment semnificativ în finanţarea partidelor politice, astfel că au fost alocate fonduri de 14,5 milioane lei, adică 0,13% din veniturile bugetare, dublu faţă de subvenţia acordată în 2015.

Dublarea subvenţiei de la buget pentru partidele politice a fost menţinută şi chiar depăşită anul acesta, când, prin Legea bugetului de stat, fondurile destinate partidelor politice aprobate în bugetul Autorităţii Electorale Permanente au fost urcate la 32 milioane lei, aproximativ 0,03% din veniturile bugetului de stat, prognozate la 117 miliarde lei.

Citeşte şi: INCREDIBIL – Un viceprimar din Prahova a picat Bac-ul. Ce note a luat acesta .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.