Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DOCUMENT | Nicușor Dan 'interzice' emiterea unor acte administrative, deși nu este o autoritate ierarhic superioară a primarilor de sector

Inquam Photos / Octav Ganea
Nicusor Dan

Suspendarea Planurilor Urbanistice de Sector (PUZ) a avut ca punct de pornire data de 26 februarie 2021, atunci când majoritatea PNL-USR din Consiliul General al Municipiului București (CGMB), la propunerea primarului Nicușor Dan, a aprobat suspendarea cu 1 an a PUZ-urilor pentru Sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6.

Astfel, PUZ Coordonator Sector 5 urma să reintre în vigoare - la 28.02.2022 - ca urmare a expirării perioadei de suspendare administrativă aprobate prin HCGM 68/2021.

Numai că, pe ultima sută de metri, Nicușor Dan a contraatacat, anunțând - pe data de 18 februarie - că ”Tribunalul București a suspendat - pe 17 februarie - PUZ-urile Sectoarelor 2, 4 și 5 (n.red. - litigiul a fost demarat de Asociația Ecopolis). Sunt PUZ-urile de Sector care nu au fost anulate definitiv de instanță. (...) Hotărârea poate fi atacată de recurs, dar este executorie. Vor urma trei faze procesuale: recursul față de hotărârea de suspendare și o acțiune de anulare a celor trei PUZ-uri de sector, cu fază de fond și apel”. De menționat că planurile urbanistice pentru sectoarele 3 și 6 au fost anulate definitiv de instanță.

Potrivit Primarului General al Capitalei, urbanismul din București se află la nivel de ”golănie”, după cum cum scria, în 2021, pe pagina sa de Facebook, iar PUZ-urile de sector ar fi atins ”apogeul” acestei ”golănii”.

În schimb, specialiștii pe care i-am contactat au transmis cu totul altceva, încă din faza de început a acestui adevărat ”război de uzură”: Suspendarea PUZ-urilor de sector va aduce Capitala în pragul unui dezastru, nu numai economic, ci și social.

De ce? Fiindcă ”există proiecte în derulare, au fost investite sume de ordinul zecilor/sutelor de milioane de euro în aceste proiecte, au fost obținuți – pe baza documentațiilor P.U.Z. – fonduri UE pentru respectivele investiții. Locuitori ai Capitalei, pe de altă parte, au plătit avansul pentru a obține o locuință care urmează a fi construită, iar suspendarea P.U.Z.-urilor de sector va fi o adevărată lovitură pentru aceștia”.

Nicușor Dan, către primarul Sectorului 5: ”Vă interzic să emiteți certificate de urbanism, autorizații de construire, autorizații de desființare, ori alte acte administrative”

Pe data de 25 februarie 2022, Primăria Sectorului 5 a primit o adresă din partea Primarului General al Capitalei, acesta precizând, la final, că ”interzice” emiterea de certificate de urbanism, autorizații de construire, autorizații de desființare, ori alte acte administrative.

Dincolo de tonul imperios - cu toate că între Primăria Generală a Capitalei și primarii de sector nu există o RELAȚIE DE SUBORDONARE -, Nicușor Dan mai transmite că Tribunalul București a suspendat executarea Hotărârii CGMB NR. 242/18.06.2020 privind aprobarea PUZ - Coordonator Sector 5, până la pronunțarea instanței de fond.

Totodată, Primarul General al Capitalei îl avertizează pe primarul Popescu Piedone - amintind Legea contenciosului administrativ (2004) - că ”suspendarea executării actului administrativ are ca efect încetarea oricărei forme de executare, până la expirarea duratei suspendării”.

content-image

Primarul General al Capitalei a transmis o astfel de adresă și către Primăria Sectorului 2.

content-image

Totuși:

• Primarul General al Capitalei nu este o autoritate ierarhic superioară a primarilor de sector, ci un egal al acestora, având alte atribuții legale, astfel că acesta nu poate dispune niciun fel de ordin obligatoriu Primarilor de sector;

• Decizia nr. 12/2021 a ICCJ - Completul privind soluționarea recursului în interesul legii, califică Hotărârea Consiliului Local de aprobare a unui plan urbanistic zonal ca fiind un ACT ADMINISTRATIV CU CARACTER NORMATIV.

Nicușor Dan, pus în fața unor acuzații grave

Primarul Sectorului 5 îi dă o replică lui Nicușor Dan, precizând că, în conformitate cu principiile și dispozițiile Codului Administrativ, nu există o relație de subordonare între Primăria Sectorul 5 și Primăria Municipiului București, ”motiv pentru care Primarul General nu ne poate interzice să ne exercitam atribuțiile prevăzute de lege. În acest sens principiul autonomiei administrative și al descentralizării sunt pe deplin aplicabile”.

”Subunitatea Administrativ Teritoriala Sector 5 poate emite actele administrative prevăzute de legislația urbanismului în conformitate cu dispozițiile PUZ Coordonator, acesta continuând să producă efecte juridice până la anularea sa. Demersurile Primarului General nu fac decât să blocheze din punct de vedere urbanistic Sectorul pe care îl conduc și produc prejudicii semnificative atât prin scăderea taxelor care se puteau încasa de Primăria Sectorul 5 București în ultimul an, dar și prin diminuarea locurilor de muncă ale cetățenilor. Totodată, fac apel la consilierii din cadrul CGMB să facă toate demersurile legale în vederea formulării în termen a recursului împotriva hotărârii judecătorești, apărând actul administrativ emis de același organism administrativ”, mai menționează Primarul Sectorului 5.

Pe de altă parte, Cristian Popescu Piedone - într-o scrisoare deschisă transmisă Primarului General al Capitalei - aduce acuzații grave la adresa lui Nicușor Dan:

• A determinat ECOPOLIS (n.red. - Asociaţia Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis) să formuleze cerere de suspendare a PUZ-urilor, deși existau litigii în curs cu privire la verificarea legalității HCGMB și în care acest ONG putea să formuleze cerere de intervenție;

• În poziția sa de Primar al Capitalei a determinat Consiliul General al Municipiului București să nu formuleze apărări în cauză și probabil îi vă determina să nu formuleze cale de atac;

• În calitate de reprezentat al Municipiului București a formulat acte de procedură în sensul admiterii cererii de suspendare și chiar a pronunțării anticipate a hotărârii pentru a evita ca HCGMB 242/2020 privind aprobarea PUZ Sector 5 să reintre în vigoare ca urmare a expirării, la 28.02.2022, a perioadei de suspendare administrativă aprobate prin HCGM 68/2021;

• Nu a invocat existența celorlalte decizii judecătorești de respingere a cererilor suspendare anterioare, formulate pentru aceleași motive, împotriva aceloreasi HCGMB-uri pentru aprobarea PUZ-urilor Sectoarelor 2, 4 și 5;

• A încercat prin acest subterfugiu judiciar să ocolească procedurile judiciare legitime în care părțile interesate se opun acestei masuri nelegale;

• După pronunțarea hotărârii de sus, deși hotărârea nu este încă redactată, încearcă în mod nelegal să impună Primăriilor de Sector 2, 4 și 5 stoparea procedurilor de autorizare începute, deși hotărârea judecătorească nu le este opozabilă, deoarece nu au calitate de parți în proces.

• Folosește această hotărâre în conferințele de presă că pe o victorie personală împotriva instituțiilor conduse de el, prin care urmărește să dobândească capital politic.

”Nicușor Dan se folosește de funcția publică și conspiră cu adversarii PMB la blocarea în continuare a proiectelor publice”

Prezentăm și alte extrase din scrisoarea deschisă pe care primarul Sectorulu 5 i-a trimis-o Primarului General al Capitalei.

Cristian Popescu Piedone scrie, de la bun început, că Nicușor Dan ”încearcă să blocheze dezvoltarea urbanistică a Bucureștiului prin orice mijloace, campania să începând încă înainte de a ocupa fotoliul de Primar General al Capitalei, prin proiectele începute în cadrul Asociației Salvați Bucurestiul”.

”După câștigarea alegerilor locale, deși din poziția pe care o ocupă acum, ar trebui să își subsumeze interesele personale celor ale instituției pe care o reprezintă, pentru a-și aduce la îndeplinire cu bună-credință, mandatul acordat de cetățenii Capitalei, acesta (n.red. - Nicușor Dan) se folosește de funcția publică și conspiră cu adversarii PMB la blocarea în continuare a proiectelor publice, prin sabotarea documentațiilor de urbanism de tip PUZ aprobate anterior, atât în instanță, cât și prin decizii administrative”, acuză Cristian Popescu Piedone.

Mai mult, primarul Sectorului 5 consideră că sentința dată de Tribunalul București în ceea ce privește PUZ-urile sectoarelor 2,4 și 5 - care nu este definitivă - l-a determinat pe Nicușor Dan să considere că a obținut ”o victorie personală”, obținând ”capital politic”, acesta fiind necesar ”în scopul susținerii în funcția de primar general și de a fi susținut pentru a candida în viitor pentru alte funcții publice”.

”Nicușor Dan și-a asumat public soluția obținută de Asociaţia Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, în conferința de presă susținută în data de 18.02.2022, prin care a anunțat suspendarea PUZ-urilor Coordonatoare ale Sectoarelor 2, 4 și 5 prin Sentința nr. 860/17.02.2022 pronunțată în Dosarul nr. 37533/3/2021, înregistrat de Ecopolis pe rolul Tribunalului București împotriva Consiliului General al Municipiului București și împotriva Municipiului București ca pe niște victorii personale, pentru care acesta obține astfel capital politic, necesar în scopul susținerii în funcția de primar general și de a fi susținut pentru a candida în viitor pentru alte funcții publice”, acuză primarul Sectorului 5.

”Acesta este folosul personal pe care dl Nicușor Dan îl primește pentru acțiunile judiciare la care complotează cu adversari ai instituțiilor pe care trebuie să le reprezinte și să le apere cu buna credință”

Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5

”Adresa transmisă de Nicușor Dan nu reprezintă un act administrativ care să impună o conduită”

Referindu-se la adresa trimisă de Nicușor Dan, primarul Sectorului 5 dezvăluie că hotărârea de suspendare nici măcar nu fusese încă redactată în momentul în care Primarul General a trecut, cum se spune, la atac.

”Ulterior, deși hotărârea de suspendare nu a fost încă redactată nici până la data prezentei (n.red. - 3 martie 2022), acesta a transmis către Sectoarele 5, 2 și 4 adrese prin care aduce la cunoștință dispozițiile Sentinței Civile nr. 860/17.02.2022, pronunțată în dosarul mai sus menționat, prin care afirmă că le este interzis să mai emită acte administrative în temeiul HCGMB nr. 242/18.06.2020 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal – PUZ Coordonator Sector 5, București.

Pronunțarea Sentinței nr. 860/17.02.2022 nu are nicio eficiență juridică asupra Sectorului 5 și Primăriei Sectorului 5 și nici cu privire la investitorii ce vor solicita emiterea de certificate în baza acestei hotărâri, astăzi, când efectele suspendării administrative a HCGMB nr.68/2021 au expirat, și cu atât mai puțin nu vor avea vreun efect juridic asupra procedurilor de autorizare începute deja prin emiterea de certificate de urbanism pentru construire. Adresa transmisă de Primarul General Nicușor Dan, nu reprezintă un act administrativ care să impună o conduită celor cărora a fost adresată, ci doar un ÎNSCRIS prin care suntem informați de existența unei hotărâri judecătorești pronunțată într-o cauză în care nu am fost parte și care nu ne este opozabilă.

Domnul Primar General comite astfel încă un act de abuz în serviciu, de sfidare a legii și de nesocotire a drepturilor și intereselor celorlalți subiecți de drept administrativ”, mai spune primarul Cristian Popescu Piedone.

”Deoarece pentru hotărârea judecătorească de suspendare, prin care s-a dispus suspendarea unui act administrativ cu caracter normativ, nu s-a reglementat o procedură specifică care să asigure publicitatea acestei măsuri erga omnes și care să deroge de la regula reglementată de art. 435 din Codul de procedură civilă, motivăm că nu se poate acorda un efect general (erga omnes) unei asemenea hotărâri, aceasta stabilind drepturi și obligații doar între părțile din proces, actul administrativ fiind astfel valabil și executoriu pentru celelalte subiecte de drept care nu au fost implicate în litigiu”

Primarul Sectorului 5

”Nicușor Dan își exercită mandatul public prin defăimarea constantă și continuă a autorității publice”

În aceeași scrisoare deschisă adresată Primarului General al Capitalei, primarul Cristian Popescu Piedone îl acuză pe Nicușor Dan că se află în spatele întregului scenariu de suspendare a PUZ-urilor Coordonatoare de sector.

Totodată, primarul Sectorului 5 menționează că Nicușor Dan nu face altceva decât să ”defăimeze” autoritatea publică și că dorște să intituie o ”politică autocrată” la conducerea Bucureștiului.

”Avem credința că Nicușor Dan este în spatele strategiei de a suspenda PUZ-urile Coordonatoare de sector care încă se află în procedura de judecată pe cale separată, în mod intenționat și pe ascuns, în contextul în care asemenea cereri (de suspendare) au fost deja formulate și respinse pe cale principală în dosarele având ca obiect anularea Hotărârilor Consiliului General al Municipiului București privind aprobarea de PUZ-uri coordonatoare.

Faptul că Nicușor Dan își exercită mandatul public prin defăimarea constantă și continuă a autorității publice pe care o reprezintă nu face decât să arate că întregul său interes sălășluiește în detronarea intereselor Municipiului București în favoarea intereselor personale și în vederea instituirii unei politici autocrate la cârma Capitalei.

Or, în lumina legii, primarul ar trebui să asigure respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a prevederilor Constituției, precum și punerea în aplicare a legilor, a decretelor Președintelui României, a hotărârilor și ordonanțelor Guvernului, a hotărârilor consiliului local – acțiuni complet străine de activitățile lui Nicușor Dan și a oamenilor care îndeplinesc funcții în cadrul Primăriei Municipiului București și CGMB, care îi fac jocurile politice sau care cedează influentelor sau presiunilor acestuia, și care vatămă interese instituțiilor pe care le servesc fie prin acțiuni fie prin omisiuni de a acționa”, precizează Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5 al Capitalei.

content-imagecontent-imagecontent-imagecontent-imagecontent-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.