DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

DOCUMENT Răspuns FABULOS, după datele considerate manipulatorii de către intelectuali ale Recorder: Cât AUR conține acoperișul Catedralei Naționale

Un reportaj pe care elita intelectuală a României l-a numit plin de manipulări a provocat indignare în spațiul public, între cei care atacă frecvent Biserica Ortodoxă Română.

Pentru a demonta toate acuzațiile intenționat false, constructorii care lucrează la Catedrala Națională au decis să publice absolut toate datele referitoare la proiectele realizate de ei.

SC Valcon Roofs SRL, firma care a lucrat la acoperișul Catedralei Naționale,  explică clar că ”aliajul din care este făcut acoperișul Catedralei Naționale nu conține aur”.

Citește și: Precizările care aruncă în aer toate acuzațiile din reportajul Recorder: Cum au manipulat jurnaliștii opinia publică

”În articol se dau câteva date care vizează lucrările pe care la execută SC VALCON ROOFS SRL la Catedrala Națională și pe care le considerăm eronate sau cel puțin insuficient de bine documentate și de aceea venim in întâmpinarea dumneavoastră cu următoarele precizări și date:

Pentru jgheaburi, turle și alte părți din acoperiș s-au livrat 30.000 mp de tablă din Cupru aurit (text preluat din reportaj, articol)

Realitatea:

Cantitatea brută de tablă contractată = 19.912,92 mp

Se montează ca material „Cupru aurit “ (text preluat din reportaj , articol )

Realitatea:

Aliajul din Cupru folosit la această lucrare nu conține aur și nu are nici acoperire din aur, iar denumirea de TECU-GOLD este una generică și folosită datorită aspectului auriu. Mai jos prezentăm compoziția chimică a aliajului conform fișei tehnice a producătorului:

content-image

„Cel mai scump lucru cu care se poate acoperi ceva” (text preluat din reportaj , articol )

Realitatea:

În general, cele mai scumpe sisteme de învelitori sunt cele pe bază de Cupru, dar sunt și cele mai rezistente ca durată de viață dintre toate sistemele de învelitori din lume. La fel de rezistente ca TECU-GOLD și deosebite, dar mai scumpe sunt: TECU BRASS BROWNISCHED și TECU-PATINA, care au aspect de galben rumenit verzui.

„A costat 84 Euro metrul pătrat, în timp ce o tabla de calitate pentru acoperirea caselor ajunge la 15-20 Euro metrul pătrat” (text preluat din reportaj , articol )

Precizări:

Preț achiziție, SC VALCON ROOFS SRL de la KME Germania = 82.57 Euro / mp

Preț vânzare, SC VALCON ROOFS SRL către Patriarhia Română = 84.22 Euro / mp

Adaos comercial = 1.9% , adică 1.65 Euro / mp, în care sunt incluse cheltuieli de transport, depozitare, manipulare și diferența de curs valutar.

La 15-20 Euro / mp se pot cumpăra anumite materiale sau tablă pentru învelitori din oțel moale zincat, oțel zincat vopsit, aluminiu vopsit, dar care nu îndeplinesc exigențele din punct de vedere arhitectural, tehnologic și mai cu seamă durată de viață.

Materialul folosit (TECU-GOLD ) îndeplinește condițiile de versatilitate, de aplicare a unor tehnologii care să asigure învelitorii o durată de viață de peste 2.000 ani fără a fi nevoie de intervenții decât în situații foarte rare, ținând cont de înălțimea acoperișului.

Conform unui studiu și unor calcule făcute de cei de la KME Germania, pe baza unor formule de calcul și a unor exemple de învelitori vechi care sunt din Cupru de peste 300 de ani vechime, această tablă cu grosimea de 0.7 mm va avea peste 2.000 ani o grosime de aproximativ 0.4 – 0.5 mm în urma fenomenului de „elutrație”.

Acest proiect este singurul din lume care a primit o garanție a sistemului de învelitoare montat pentru o perioadă de 50 ani, ceea ce nu a putut să garanteze nici o altă firmă dintre celelalte pentru material și montaj.”, se arată în replica firmei publicată pe basilica.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.