Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Documentele clasificate duc la tergiversarea dosarului lui Sorin Oprescu. Judecător: Din magistrat pot ajunge ușor inculpat

640px-Sorin_Oprescu_(cc)

Procesul în care fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, este judecat pentru luare de mită a fost amânat pentru 21 noiembrie, dată până la care DNA trebuie să ofere lămuriri judecătorului cu privire la o serie de documente strict secrete din dosar, adică cine le poate declasifica, potrivit Mediafax.

Judecătoarea fondului, Iosefina Pârvu, a solicitat la termenul trecut relații la DNA cu privire la o eventuală colaborare între procurorii anticorupție și ofițerii SRI în faza de urmărire penală a acestui dosar. Pentru termenul de miercuri, procurorii DNA au depus la dosar o serie de documente clasificate „strict secret”. Problema juridică pusă în dezbatere miercuri în sala de judecată a fost cine are autoritatea de a declasifica aceste documente: DNA, SRI sau instanța de judecată. Procesul a fost amânat pentru 21 noiembrie.

Citeste si Niculae Bădălău, critici pentru Adrian Țuțuianu: Ar trebui să își revizuiască comportamentul și să nu mai pună epitete colegilor

„Am găsit documente cu mențiunea strict secret la dosar. Mie asta mi-au trimis. Voi solicita să mi se explice de ce aceste documente vin clasificate strict secret, să vedem dacă ele corespund cu cele aflate la dosar. Am solicitat un răspuns cu privire la relația în sistem electric sau electronic dintre DNA și SRI ”, a declarat judecătoarea.

„Întrebați la DNA dacă s-a făcut desecretizarea”, a spus procuroarea de ședință a Direcției Naționale Anticorupție.

„Bine ar fi fost să vorbiți în cunoștință de cauză, doamna procuror. Dacă nu e vorba de siguranță națională, pot să desecretizez. (...) Ceea ce relev eu (n.r. - printr-o eventuală declasificare) e de interes public și intră in contradicție cu legea specială. Eu din judecător pot ajunge ușor... inculpat! (...) Legea specială spune că numai emitentul poate declasifica”, a declarat judecătoarea.

„Dați dispoziție de declasificare. Emitentul se va conforma sau nu”, a spus în replică un avocat.

„Mi se pare nefirească o corespondență între mine și SRI. Corespondența între un judecător și SRI nu are ce căuta în dosar. Facem adresă la DNA să răspundă de ce documentele - care se regăsesc deja la dosar - au fost trimise cu clasificarea strict secret și să comunice în ce măsură poate (n.r. - DNA) să dispună declasificarea acestor documente”, a hotărât judecătoarea Iosefina Pârvu.

La termenul de miercuri, magistratul fondului l-a amendat pe expertul desemnat în dosar cu 5.000 de lei pentru că nu a finalizat într-un timp rezonabil raportul de expertiză.

Tot la capitolul amenzi, judecătoarea a subliniat, cu referire la adresa către DNA: „Am întrebat: echipe mixte sau nu. Dacă procurorul nu răspunde în termen, poate fi și el amendat!”.

În 20 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Sorin Oprescu pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat.

În aceeaşi cauză sunt judecaţi Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, fost şef al Direcţiei Economice din Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, Florin Şupeală, fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici, administrator al unei societăţi comerciale, Ion Niţă şi Romeo Albu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.