Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DOCUMENTUL prin care Patriarhul Daniel le cere membrilor Sfântului Sinod să accepte AMÂNAREA administrării Sfintei Împărtășanii - EXCLUSIV

STIRIPESURSE.RO a informat, în exclusivitate, că Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a decis să consulte Sfântul Sinod pentru ca Biserica Ortodoxă Română să amâne, la presiunile Guvernului, administrarea Sfintei Împărtășanii, după ce executivul a impus ca aceasta să fie făcută doar cu linguriță și pahare de unică folosință.

Preafericitul Daniel a trimis un document către toți mitropoliții, arhiepiscopii și episcopii Bisericii Ortodoxe Române prin care le-a cerut să răspundă, pozitiv sau negativ, dacă sunt de acord cu propunerea de amânare a administrării Sfintei Împărtășanii, după ce vor fi reluate slujbele, într-o primă etapă a restricțiilor, în curțile bisericilor, alături de credincioși. Guvernul condus de Ludovic Orban a condiționat Biserica Ortodoxă Română de administrarea împărtășaniei cu linguriță și pahare de unică folosință dacă vrea redeschiderea bisericilor și reluarea slujbelor cu credincioși.

”După cum vă este cunoscut, pentru teologul ortodox, și pentru creștinul ortodox practicant, împărtășirea cu aceeași linguriță euharistică nu este sursă de contaminare, însă pentru epidemiologii de astăzi, care propun reguli și restricții multe în caz de pandemie, lingurița euharistică este o mare problemă, fiind în opinia lor sursă de contaminare.

De aceea, sunteți solicitat ca astăzi,... până la ora 20, să transmiteți Patriarhiei Române, pe adresa electronică a Cancelariei Sfântului Sinod, răspunsul pozitiv sau negativ la următoarea propunere:

Împărtășirea euharistică a credincioșilor la Sfânta Liturghie cu aceeași linguriță, deși nu este reglementată canonic de vreun Sinod Ortodox, totuși, în Ortodoxie, aceasta este o practică de aproape nouă secole. Prin urmare, această practică nu poate fi schimbată nici în timp de pandemie, chiar dacă medicii epidemiologi cer această schimbare, ca o condiție pentru a permite participarea și împărtășirea credincioșilor mireni la Sfânta Liturghie. În acest caz, se va solicita autorităților de Stat să permită doar participarea la Sfânta Liturghie, iar împărtășirea lor comună cu Sfânta Euharistie să fie hotărâtă la o dată ulterioară, după 1 iunie 2020, în consens cu celelalte Biserici Ortodoxe.

De răspunsul primit astăzi de la ierarhii Sfântului Sinod depinde mâine poziția Bisericii noastre în relație cu autoritățile de Stat care pot permite sau nu participarea credincioșilor la Sfânta Liturghie, după data de 15 mai 2020.

Cu binecuvântare și dragoste în Hristos,

Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”, se arată în documentul intrat în posesia STIRIPESURSE.RO.

 

 

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.