Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dodon va fi din nou suspendat?

breakingnews.md
dodon

Știrea zilei în Republica Moldova este înlocuirea a șase miniștri. O remaniere guvernamentală importantă, care a fost anunțată de liderul PDM, Vlad Plahotniuc. Deși Guvernul a crescut în încrederea cetățenilor, deși Moldova a avut câteva progrese consemnate atât de Comisia Europeană, cât și de FMI, liderii politici au hotărât să aducă persoane noi în Guvern. Conform liderilor politici, în acest moment se insistă pe transformarea Guvernului politic, într-unul tehnocrat. 80% din miniștri sunt de formație tehnocrată, iar cel mai cunoscut nume este cel al lui Alexandru Tănase, fost judecător și Președinte al Curții Constituționale.

În acest moment crește și rolul PPEM în actualul Guvern. După ce portofoliul de la Ministerul Apărării a fost oferit popularilor, lui Eugen Sturza, acum este cooptat în Guvern și Președintele acestui partid, Iurie Leancă, cunoscut ca un diplomat de carieră, fost premier, în mandatul căruia s-a semnat Acordul de Asociere al UE.

Actuala remaniere produce efecte atât în plan politic, consolidând Alianța de Guvernare, cât și în planul imaginii publice. Este o mișcare surpriză venită să accentueze faptul că PDM încearcă să arate electoratului că vrea să guverneze profesionist, cu cei mai buni oameni din domeniu, chiar dacă ei nu sunt înregimentați politic. Dorința PDM de a puncta pe această linie se desprinde chiar din comunicarea oficială a partidului, Plahotniuc declarând în conferința de presă: ”Scopul de bază privind schimbările pe care le facem în Guvern este legat de obiectivul nostru numărul unu, de adaptare a activității Guvernului la nevoile reale ale populației, de o schimbare de atitudine și de eficientizare a activității instituțiilor statului în raport cu cerințele cetățenilor. De aceea, vom începe anul nou cu un Guvern aproape integral tehnocrat, format din profesioniști”.

Efectele politice nu se opresc aici. Și asta pentru că remanierea anunțată este și subiectul unui nou război între Guvern – PDM și Președintele Dodon. La puțin timp după anunțul remanierii, a venit și reacția președintelui pro-rus. Bineînțeles, acesta se opune. Dodon a declarat: ”Unii dintre aceștia au demonstrat și inconsecvență și lipsă de profesionalism și oportunism regretabil. Locul unora dintre ei e la răcoare, nu în fotolii de vicepremier. Prin urmare, declar că voi semna demisia actualilor miniștri, însă nu voi accepta noile candidaturi. Refuz propunerea democraților. În opinia mea, majoritatea parlamentară comite o eroare serioasă prin această așa-numită reformă de cadre”

 

Ce se va întâmpla?

Jocul Guvernului este previzibil. Dacă Dodon refuză semnarea decretelor, atunci premierul Filip va înainta încă o dată propunerile. În Moldova s-a creat un precedent la numirea lui Eugen Sturza în funcția de Ministru al Apărării. Și atunci Dodon a refuzat semnarea, în doua rânduri a numirii, iar Guvernul a atacat la Curtea Constituțională. Într-un final, Dodon a fost suspendat și Sturza pus în funcție.

La acea oră, am scris că Dodon nu este un bun strateg. Citiți AICI! Conflictul pe care l-a deschis cu Guvernarea l-a pus în situația de pierzător. A ajuns să fie înfrânt, iar acest lucru contează foarte mult. Electoratul își dorește ca politicianul care îi conduce să aibă mai degrabă profilul omului puternic, ce poate rezolva lucruri. Dodon a pierdut la acel moment, atât în plan intern, cât și în plan extern. Moscova a putut vedea că protejatul său nu poate face mai nimic, nici măcar pe domeniile pe care are atribuții în Constituție. Numirea unui pro occidental la cârma Ministerului Apărării a fost o lovitură primită în plex de Dodon, care își dorea un militar apropiat de el în acea funcție.

Nu știm dacă Dodon va da dovadă din nou de lipsă de strategie și va refuza de două ori la rând numirea miniștrilor sau va ceda strategic a doua oară. Adevărul este că președintele moldovean are doar mutări pierzătoare. "Lose-Lose". Odată creat precedentul, este aproape sigur că în câteva săptămâni toți miniștri propuși azi vor intra pe poarta ministerelor, după ce probabil vor depune jurământul în fața Președintelui Parlamentului.

La acest moment, putem spune că Dodon va fi din nou pierzătorul de serviciu, va suferi o nouă înfrângere în lupta cu PDM și Guvernul. Probabil mute voci vor spune că este un nou blat. Aceasta este linia de mesaj pe care optează să meargă opoziția pro-europeană sau poate și aceștia au înțeles că jocul politic este mult mai complicat, că există nuanțe și nu este totul în alb și negru. Citiți AICI!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.