Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doi fost premieri britanici anunță APOCALIPSA în caz de Brexit

al-jazeera.com
brexit

O ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană ar pune în pericol unitatea ţării prin subminarea păcii în Irlanda de Nord şi încurajarea mişcării de independenţă a Scoţiei, au declarat joi foştii premieri britanici Tony Blair şi John Major, transmite Reuters.

Aflaţi la Belfast, cei doi foşti şefi ai guvernului de la Londra, care au avut un rol important în procesul de pace din Irlanda de Nord în anii '90, au subliniat că adevărata miză a referendumului din 23 iunie privind apartenenţa Marii Britanii la UE o constituie unitatea ţării.

Citește și: PNL ramane consecvent: merge tot cu looser-ii!

''Renunţaţi la apartenenţa la Europa şi apoi să nu fiţi surprinşi dacă în final, drept rezultat, renunţăm şi la uniunea noastră. Cea mai de succes uniune din istoria lumii ar putea fi distrusă pentru totdeauna'', a spus John Major, membru al Partidului Conservator şi fost prim-ministru în perioada 1990 - 1997, într-un discurs la Universitatea Ulster din Londonderry.

La rândul său, Tony Blair a apreciat că referendumul ar putea submina acordul de pace din Irlanda de Nord, încheiat în 1998, care a pus capăt unei perioade de trei decenii de confruntări violente între naţionalişti irlandezi catolici şi rivalii lor protestanţi.

Citește și: Topul țărilor cu cei mai mulți condamnați la moarte: SUA, alături de state totalitare

''Dacă pe 23 iunie se va vota pentru ieşirea din UE, atunci viitorul Irlandei de Nord va fi expus riscului, la fel şi uniunea noastră; ar fi un drum profund păgubos'', a accentuat Blair, fost premier al marii Britanii timp de zece ani (1997 - 2007).

El a adăugat că Uniunea Europeană, libera circulaţie şi comerţul liber în insula Irlanda au reprezentat un factor important în consolidarea acordului de pace din 1998.

Citește și: Profesoara porno din Iași lovește din nou: Imagini 18+ cu profa de geografie

Marea Britanie va organiza în 23 iunie un referendum cu privire la oportunitatea ieşirii din Uniunea Europeană.

La Consiliul European din 18-19 februarie de la Bruxelles, liderii celor 28 de ţări membre ale Uniunii Europene au ajuns la un compromis ce ''reînnoieşte pactul'' Marii Britanii cu Europa, acord pe care premierul britanic David Cameron l-a apreciat drept suficient pentru a recomanda menţinerea ţării sale în interiorul blocului comunitar.

Citește și: Momentul în care o panteră neagră atacă un bărbat / VIDEO

Sub imensa presiune a concetăţenilor săi şi a Partidului Conservator împotriva creşterii numărului de imigranţi, Cameron a obţinut o clauză de salvgardare de şapte ani privind unele ajutoare sociale pentru noii migranţi, care permite o limitare a acordării lor, potrivit unei scări graduale, scrie agerpres.ro.

Citește și: Fără pic de rușine: Doi tineri fac sex în metrou / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.