Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doi spioni ruși au organizat atacul cibernetic împotriva Yahoo: Sunt cei mai căutați hackeri

pixabay.com
diverse, economie, spion, date

Autorităţile americane au anunţat miercuri inculparea a patru persoane, între care doi membri ai serviciului rus de informaţii FSB, în legătură cu atacul informatic masiv care a vizat în 2014 compania de internet Yahoo şi a compromis cel puţin 500 de milioane de conturi de utilizatori, informează AFP.

Cei doi spioni ruşi au "protejat, condus, asistat şi plătit piraţi informatici delincvenţi" pentru a desfăşura atacuri cibernetice în SUA şi în alte ţări şi pentru a penetra conturile pe internet ale unor ziarişti ruşi, responsabili guvernamentali ruşi şi americani, ca şi ale angajaţilor mai multor companii private din diferite ţări, se arată într-un comunicat al Ministerului american al Justiţiei. Doi dintre aceşti hackeri - un rus şi un bărbat cu dublă cetăţenie, canadiană şi kazahă - au fost şi ei inculpaţi în acest caz, scrie agerpres.ro.

Citește și: Emma Watson a pozat topless: Cum arată sânii lui Hermione din Harry Potter / FOTO HOT

Este pentru prima dată când guvernul Statelor Unite pune sub acuzare oficiali ruşi pentru atacuri informatice, notează Reuters.

Cei doi ofiţeri FSB sunt identificaţi în actul de acuzare emis de o instanţă federală californiană ca fiind Dmitri Dokuceaev, în vârstă de 33 de ani, şi superiorul său, Igor Suşkin, în vârstă de 43 de ani. Ceilalţi doi inculpaţi sunt Aleksei Belan (29 de ani), cunoscut ca "Magg", aflat pe lista celor mai căutaţi hackeri, şi Karim Baratov (22 de ani), care potrivit Ministerului american al Justiţiei a fost arestat marţi în Canada. În ce-l priveşte pe Belan, acesta a fost reţinut în iunie 2013 într-o ţară europeană, dar a fugit în Rusia înainte de a putea fi extrădat în SUA.

Citește și: Puterea rugăciunii Tatal Nostru înainte de masă: Rezultatul unui studiu de 10 ani făcut de un fizician rus

Acuzaţiile care li se aduc celor patru nu au legătură cu piratarea corespondenţei electronice democrate din timpul campaniei electorale din 2016.

Procurorul general adjunct Mary McCord a menţionat într-o conferinţă de presă că cei doi ofiţeri ruşi lucrează pentru Centrul pentru securitatea informaţiei al FSB, cunoscut ca Centrul 18, pe care oficialul american l-a calificat drept un "punct de contact" al FBI la Moscova în domeniul cooperării cu privire la criminalitatea informatică.

Citește și: Facebook a făcut anunțul: Cum îți poți pune steagul țării peste poza de profil

Kremlinul a afirmat că nu ştie nimic despre acest caz. "Este o problemă care ţine de organismele noastre de aplicare a legii. Noi nu avem niciun fel de informaţie în acest sens", a spus purtătorul de cuvânt al administraţiei prezidenţiale Dmitri Peskov, citat de DPA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.