Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DOLIU în Germania: Omul care a reunificat RDG şi RFG a încetat din viaţă

steag_germania

Hans-Dietrich Genscher, fost ministru de externe şi vicecancelar german timp de aproape două decenii, a încetat din viaţă joi seara, la vârsta de 89 de ani, în urma unui stop cardiac, transmit vineri agenţiile internaţionale de presă, citând anunţul făcut de biroul fostului om politic. Genscher a murit înconjurat de familia sa, la locuinţa din Wachtberg-Pech.

Hans-Dietrich Genscher, membru al Partidului Liberal-Democrat (FDP), a fost ministru de interne între 1969 şi 1974, an în care a preluat şefia diplomaţiei, pe care a deţinut-o până în 1992. Genscher, cel mai longeviv ministru de externe al Republicii Federale Germania şi primul al Germaniei reunificate, a jucat un rol-cheie în prăbuşirea regimurilor comuniste din centrul şi estul Europei şi în reunificarea ţării.

Născut la 21 martie 1927 la Halle, în estul Germaniei, a condus diplomaţia ţării sale timp de aproape două decenii, devenind unul dintre politicienii germani cei mai populari. El a întrupat o voce a raţiunii, pledând neobosit pe lângă omologii săi occidentali pentru o politică de 'destindere activă' faţă de Moscova şi punând în practică 'Ostpolitik', de apropiere de Estul comunist, negociind ori de câte ori era posibil pentru dezamorsarea Războiului Rece şi a cursei înarmărilor. Înţelegând foarte devreme şansa pe care o reprezenta perestroika în URSS, el a anunţat, pe 30 septembrie la Praga, în faţa unei mulţimi entuziaste, că autorităţile cehoslovace vor permite sutelor de refugiaţi din Germania Democrată să ajungă în Germania de Vest, ceea ce a marcat prima breşă în Cortina de Fier. Apogeul carierei sale a venit un an mai târziu, în septembrie 1990, odată cu semnarea la Moscova a tratatului care consfinţea reunificarea pe cale paşnică a Germaniei. În ultimii ani de viaţă, el s-a confruntat cu probleme de sănătate. 'Iau lucrurile aşa cum sunt. Nu mă plâng, ci mă bucur de fiecare zi care m-a adus până aici', declara el într-unul din ultimele interviuri, acordat în 2015 publicaţiei Süddeutsche Zeitung Magazin.

Aflând în plină conferinţă de presă vestea morţii lui Genscher, purtătorul de cuvânt al guvernului, Georg Streiter, i-a adus un omagiu fostului politician, declarându-se 'mult prea neînsemnat' pentru a-l saluta pe acest 'mare european şi german, care a influenţat aşa cum puţini au făcut-o istoria Germaniei', anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.