Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DOLIU în lumea teatrului: unul dintre actorii îndrăgiți de spectatori a încetat din viață

doliu lumanare

Este din nou doliu în lumea teatrului românesc. Alexandru „Alecu” Mereuță, unul dintre cei mai îndrăgiți actori ai scenei constănțene, a realizat în cei peste 65 de ani de viață artistică, o impresionantă galerie de personaje. A jucat până la venerabila vârstă de 93 de ani pe scena Teatrului de Stat Constanța.

Citește și: BREAKING - RECORD de cazuri noi, în ultimele 24 de ore: 1713 persoane, confirmate pozitiv

„Astăzi ne despărțim, cu regrete și cu duioase amintiri, de ALEXANDRU MEREUȚĂ, cel mai longeviv actor al Teatrului de Stat Constanța. Blând, vorbăreț, mereu gata să recite o poezie sau să povestească o întâmplare cu tâlc, Nea Alecu, așa cum îi spuneau toți prietenii, era o bogăție de om”, a transmis, miercuri, Teatrul de Stat din Constanța.

Născut pe 14 iunie 1927, în comuna Bogdăneşti, judeţul Vaslui, a absolvit Institutul de Artă Teatrală din Bucureşti în 1952, la clasa Nicolae Băltăţeanu, şi a fost coleg de cameră cu regretatul Toma Caragiu, care i-a dat porecla „Sandu Alexandru”.

După ce a terminat Institutul și-a făcut ucenicia la Teatrul Naţional din Bucureşti, deşi debutase la Teatrul Tineretului cu un an înainte. Încă din vremea studenţiei a obţinut roluri în spectacolele Teatrului Tineretului, unde a și rămas până în 1955.

A plecat apoi la Bârlad, oraşul copilăriei sale, unde s-a angajat la teatrul „Victor Ion Popa”, şi a debutat în piesa "Mielul Turbat", în rolul "tovarăşului de la sindicat". Aici l-a jucat și pe Cadîr din „Tache, Ianke şi Cadîr". Piesa a avut un mare succes. În 1958, Mereuţă a devenit directorul teatrului din Bârlad, pe care l-a condus doi ani.

Din august 1960 a fost adoptat de lumea artistică din Constanța, devenind unul dintre cei mai longevivi actori constanțeni. În Constanta a fost chemat de prietenul său, regizorul Petru Mihail, la un concurs la Teatrul de Stat.

Mereuță a jucat în „Bacantele” de Euripide, în „Trei surori”, de Cehov, „Papa se lustruieşte”, de Spiros Melas, „Femeia îndărătnică“, de Shakespeare, „Azilul de noapte”, de Gorki, „Adam şi Eva”, de Aurel Baranga, „Io, Mircea Voievod“, de Dan Tărchilă, sau în „Gaițele", „O Noapte Furtunoasă", „Rinocerii".

Pe lângă rolurile memorabile pe care le-a jucat, Alexandru Mereuţă a fost constant preocupat de regie, punând în scenă piesa „Muşcata din fereastră”.

În ultimii săi ani de actorie, a jucat, tot pe scena Teatrului de Stat Constanța, în „Dionysos”, „Scaiul”, „Trei surori” şi „Escrocii”, "Omul ,bestia şi virtutea" şi "Cum vă place".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.