Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doliu în muzica românească - A murit unul dintre cei mai cunoscuți interpreți, prezentator de emisiuni la TVR și Antena 1

F. P.
lumanare doliu

S-a stins din viață unul dintre cei mai șarmanți soliști din muzică românească, Dorin Anastasiu. În urmă cu mai bine de 50 de ani, artistul scria istorie pe scena Cerbului de Aur. Alături de Angela Similea, reprezenta România la festivalul de la Brașov și câștiga trofeul "Cerbul de argint". Artistul avea 78 de ani, transmite TVR.

Artistul a lansat cunoscutele melodii "Nu pleca", împreună cu Mihaela Runceanu, și "Într-un oraș, într-un tramvai". În ciuda vârstei înaintate, solistul, care și-a dus discret viața, a rămas aproape de marea sa iubire, muzica.

Vreme îndelungată a fost profesor de canto și dicție pentru copii și adolescenți care şi-au dorit  o carieră muzicală.

content-image

Artistul s-a născut la Craiova, pe 6 iulie 1943. Eleganţa de mai târziu a evoluţiei scenice se datorează în bună parte faptului că între 1954-1957 a urmat cursurile Şcolii de coregrafie, la Bucureşti. Tot în Capitală absolvă cursurile Liceului “Ion Neculce” şi, în 1967, ale Facultăţii de Instalaţii din cadrul Institului de Construcţii. La şcoala populară de artă urmează atât cursurile clasei de teatru, cât şi cele de muzică uşoară.

În 1966 obţine premiul I la Festivalul naţional studenţesc, în 1967 debutează la radio, iar în anul următor la TV. Din această clipă înregistrează peste o sută de creaţii ale celor mai cunoscuţi compozitori ai noştri. După un premiu II la festivalul internaţional de la Soci (URSS), în 1968, cu o piesă de George Grigoriu, în 1969 câştigă premiul I de interpretare la Mamaia, cu două piese de Alexandru Mandy, drept care este desemnat să reprezinte România la ediţia din anul următor a «Cerbului de aur».

A fost nelipsit mult timp pe scena festivalului de la Mamaia. A cântat cu succes la mari manifestări muzicale în Polinia sau Mongolia, a întreprins turnee în zeci de ţări: URSS, Germania, Tunisia, Austria, Camerun, Polonia, Congo, Bulgaria, Spania, Israel. A colaborat cu Teatrul de revistă «C. Tănase» şi a fost rând pe rând angajat la Teatrul «Ion Vasilescu», Estrada Armatei, Teatrul «Al. Davila» din Piteşti (cu care a obţinut premiul I de interpretare la Festivalul naţional al teatrelor de revistă de la Constanţa).

A jucat în câteva filme artistice de lung metraj şi dublează frecvent vocea unor personaje în filmele de desene animate. A fost redactor, profesor şi prezentator la emisiuni de succes de la TVR şi Antena 1.

În domeniul discografic, pe lângă apariţia pe numeroase discuri de autor şi colective se mândreşte cu succesul albumului său «Bună seara, Iglesias!». Între cele mai cunoscute şlagăre ale sale se numără melodia lui Jolt Kerestely «Într-un oraş, într-un tramvai».

Este căsătorit cu Doina Anastasiu,  reputată regizoare de montaj la televiziune. Fiica lor, Raluca Anastasiu, talentată cântăreaţă (a făcut parte din «Şcoala vedetelor»), este stabilită în Marea Britanie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.