Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DOLIU la TVR: Anunțul făcut despre omul de la Teleenciclopedia, unul dintre cei mai deștepți români

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Este doliu la TVR, la cea mai veche emisiune de televiziune din România! Celebrul om de știință Alexandru Marinescu s-a stins pe 24 decembrie, la vârsta de 83 de ani. Zoolog, oceanolog, istoric al științelor și muzeolog român, a fost consultant ştiinţific al emisiunii #Teleenciclopedia peste 50 de ani.

Alexandru Marinescu a absolvit Facultățile de Științe Naturale și Geografie în 1963 și a devenit cercetător doctorand la Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa, secția de biologie marină și vertebrate inferioare, informează TVR.

Citește și: Gabriela Firea a făcut anunțul!

În 1968, a devenit șef de secție pentru expoziții și relații publice, tot atunci fiind solicitat de Televiziunea Română pentru a deveni colaboratorul emisiunii Teleenciclopedia. Colaborare ce avea să continue până la trecerea sa în neființă.

În cele aproape șase decenii de activitate a scris numeroase cărți, articole de specialitate și de popularizare ale științei publicate în limba română și franceză.

Citește și: Lovitură grea pentru Liviu Dragnea! Omul executat de el ar putea prelua șefia PSD-ului

A fost apreciat atât în țară cât și în străinătate. Intensa sa activitate a fost prețuită de mari nume, printre care și exploratorul Jaques Yves Cousteau, pe care l-a cunoscut în 1977 și pe care l-a însoțit între anii 1994 și 1996 la filmările în bazinul Dunării. În aceeași perioadă a călătorit mult și a reprezentat România în numeroase conferințe și simpozioane internaționale.

Ca vicepreședinte al diviziei de Istorie a științei de la Academia Română, a făcut cunoscuți savanții și exploratorii români în străinătate, și pe savanții și exploratorii străini în România (de exemplu centenarul expediției Belgica și expoziția „Emil Racoviță" la Muzeul Antipa în 1997 și la Muzeul de Istorie Naturală din Bruxelles în 1998, apoi expozițiile Jules Guiart, René Jeannel, Jean-Baptiste Lamarck, Georges Louis Leclerc de Buffon la București...).

Citește și: Ordonanță de Urgență cu dedicație pentru SRI: Școală de spioni, la secret! Guvernul Orban a bătut palma cu Eduard Hellvig

Alexandru Marinescu a avut diverse funcții: printre altele, membru al Comitetului internațional al Muzeelor de Istorie naturală, președinte al Comitetului Muzeelor științifice din Comitetul internațional al Muzeelor, membru corespondent al Academiei regale din Belgia, Vice-președinte al Comitetului pentru Istoria și Filozofia Științei al Academiei Române.

A fost recompensat pentru meritele sale și promovarea României cu Meritul științific clasa I, Premiul Dimitrie Sturdza și Meritul Cultural, ofițer, clasa I.

Citește și: Gabriela Firea a făcut anunțul!

Deși s-a pensionat în 2002, la vârsta de 66 de ani, a rămas activ în presa scrisă și la televiziune. Ultima sa carte, ”O zoologie subiectivă”, a apărut anul acesta.content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.