Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dominic Fritz, neamțul ales primar al Timișoarei, mesaj pentru români: 'Nu contează locul natal, ci unde vrem să trăim'

Dominic Fritz

Dominic Fritz este noul primar al Timişoarei, după mandatul lui Nicolae Robu. Fritz este născut în Germania și, după ce a cîștigat alegerile, spune că românii nu sunt atât de reticenţi în ceea ce priveşte străinii şi pun mai mult accent pe valori comune decât pe culoarea pașaportului, anunță MEDIAFAX.

Dominic Fritz, noul primar al Timișoarei, este o apariţie inedită, el nefiind născut în România. Fritz este etnic german 100% şi legătura sa cu România este perioada de voluntariat la Timişoara în care a învăţat limba română.

După o carieră în structurile statului german, Dominic Fritz a ieşit câştigător în alegerile locale într-un oraş extrem de cosmopolit, dar şi civilizat, Timişoara.

Citește și: E-mail-uri secrete între Victor Ponta și Sebastian Ghiță! Fostul premier cerea execuțiile lui Rareș Bogdan și a Elenei Udrea! ‘Vreau să tăvăliți această javră!’

Iată cum explică însă Dominic Fritz alegerea sa ca şi candidat din partea USR: „Românii, sau cel puţin timişorenii, nu sunt atât de reticenţi în ceea ce priveşte străinii şi pun mai mult accent pe valori comune decât pe culoarea paşaportului. În cazul Timişoarei, înţeleg că este un oraş multicultural, a avut mulţi primari de etnie germană şi pentru timi­şoreni nu a fost o problemă mare. Faptul că am putut candida ca cetăţean european cu reşedinţa în Timişoara face parte din progres, este un semn de normalitate în Europa că nu locul unde ne-am născut contează aşa de mult, ci contează locul unde vrem să trăim. Aşa cum mulţi români au ales să locuiască în alte ţări, aşa am ales să fac din Timişoara casa mea”, a spus, pentru Ziarul Financiar, Dominic Fritz.

Atacurile privind naţionalitatea sa nu au lipsit, Fritz fiind născut şi crescut în Germania.

„Timişorenii nu au reacţionat la atacurile privind cetăţenia mea pentru că Timişoara este un oraş construit de români, germani, sârbi, maghiar şi bulgari. Cred că trebuie să ne amintim că istoria României este o istorie profund multiculturală şi viitorul României este în Europa şi doar ca parte a Europei”, precizează Dominic Fritz.

Citește și: Ludovic Orban, mesaj dur: ‘Interzicem tuturor organizaţiilor locale să facă vreo înţelegere sau vreo alianţă cu PSD’

„Cred că patriotismul este un lucru bun şi sănătos, dar dacă ne uităm la ce produce schimbarea în bine în viaţa unui om, acolo vedem că comunitatea locală şi implicarea oamenilor în comunitatea locală este foarte importantă. De fapt, modul în care percepem noi realitatea politică este influenţat de ceea ce se întâmplă la nivel local. Cred că trebuie să ne apropiem sistemul politic mai mult omului şi constatăm că, de fapt, înstrăinarea între politică şi cetăţean are legătură cu faptul că uneori suntem un stat foarte centralizat, de aceea cred în puterea oraşelor“, explică Dominic Fritz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.