Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dominic Fritz se SPALĂ pe mâini după AMENDA de 20 de milioane de euro: De vină sunt Nicolae Robu și Alin Nica

Facebook.com/Dominicprimar
dominic fritz

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a reacționat după ce compania locală de termoficare a primit amendă 20 de milioane de euro pentru că nu a cumpărat certificate verzi. Banii pentru achiziție ar fi trebuit să vină de la Primăria Timișoara însă nu au fost alocați. Șeful CJ Timiș, Alin Nica, a anunțat și el că sumele vor veni de la guvern. În loc de bani însă a venit o amendă uriașă despre care Fritz spune că e vina lui Robu.

"Amenda primită de Colterm este sancțiunea pentru 20 de ani de iresponsabilitate, incompetență și clientelism politic. Nu Primăria a fost amendată, ci Colterm, dar amenda privește și modul în care Primăria a gestionat, în ultimii ani, situația. A îndatorat fiecare timișorean către Colterm și a ascuns cetățenilor adevărul despre finanțele companiei. Eu nu voi face același lucru.

De când sunt primar am început să achităm nu doar subvențiile actuale, din care s-a plătit gazul, ci și datoriile istorice către Colterm și creditul pentru certificatele CO2 din 2019. Am dat peste 90 milioane de lei anul acesta către Colterm, în primele luni, mai mult decât tot anul trecut. Doar în aprilie am virat o tranșă de 16 milioane de lei, plată pentru un HCL din 2019, cu care Colterm a putut cumpăra certificatele pentru CET Centru, unitate fiind modernizată în conformitate cu cerințele UE, în acest moment.

Nu am găsit în bugetul anului trecut bani pentru plata datoriilor către Colterm care să permită companiei să cumpere, încă din 2020, certificatele CO2 aferente. Problema a fost aruncată până după alegeri de fostul primar, iar prețul certificatelor s-a dublat de atunci.

Mai există și 70 milioane facturi neplătite la EON, pentru care Primăria dlui Robu a garantat, la limita legii, iar pentru 50 milioane dintre ele Primăria ar putea fi executată silit în orice moment.

În ultimele două luni am discutat cu membrii guvernului, cu vicepremierul Dan Barna și cu premierul Florin Câțu, o suplimentare pentru reechilibrarea bugetului local din care urma să mai plătim o tranșă din datoriile istorice. Astfel, Colterm ar fi putut cumpara certificatele CO2 pentru anul trecut și angaja investiții.

Tot acest efort a fost aruncat în aer de Alin Nica, printr-o postare pe Facebook în care se lăuda că a rezolvat problema banilor. Publicitatea făcută în jurul acestor discuții, purtate până în acel moment, cu discreție și responsabilitate, a avut ca efect blocarea demersurilor, iar Hotărârea de Guvern nu a fost adoptată până acum.

Am fost extrem de dezamăgit că, pentru președintele Consiliului Județean, a fost mai importantă popularitatea lui pe Facebook și în partid decât Timișoara.

Cei 106 de milioane de lei primiți amendă se adaugă celor 320 de milioane, pe care Colterm le datorează statului și furnizorilor. Nu e singura companie de termoficare care primește amendă pentru certificatele CO2, s-a întâmplat și la Oradea, dar asta nu ne încălzește cu nimic.

Timișoara are în continuare nevoie de susținerea guvernului în fața acestor datorii istorice uriașe care amenință, în mod direct, dezvoltarea orașului.

Spun cât se poate de clar: vremurile în care Colterm trăia, necondiționat, pe banii primăriei au trecut. În același timp, cred cu fermitate că există un viitor pentru termoficarea centralizată a Timișoarei.

În perioada următoare, încheiem acordul cu Banca Mondială pentru reorganizarea Colterm. Cu sprijinul Băncii, vom repune pe picioare sistemul de termoficare al Timișoarei într-o nouă formă, care răspunde tranziției verde europene. Vom depune un proiect de modernizare a termoficării și prin PNRR.

La finalul acestor procese, Colterm ar trebui să fie o companie viabilă și economic și ecologic. În viitor, ar trebui să vindem certificate CO2 pentru că producem energie și căldură verde, nu să le cumpărăm cu banii copiilor noștri", scrie Fritz pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.