Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump a ajuns să se plângă: De ce e supărat pe Arabia Saudită

Palm Beach Daily News
trump and SS

Preşedintele american Donald Trump s-a plâns că Arabia Saudită, deşi este aliat al Statelor Unite, nu le tratează corect şi că Washingtonul pierde o "cantitate enormă de bani" cu apărarea regatului, relatează vineri Reuters.

Liderul de la Casa Albă a confirmat într-un interviu acordat joi agenţiei Reuters că administraţia sa se află în discuţii în vederea unor posibile vizite în Arabia Saudită şi în Israel în a doua jumătate a lunii mai, scrie agerpres.ro.

Citește și: Gigi Becali aruncă în stradă o femeie celebră: A dat-o-n judecată și îi ia casa

Donald Trump urmează să facă primul său voiaj în străinătate ca preşedinte al SUA cu prilejul summitului NATO din 25 mai de la Bruxelles, dar ar putea face şi alte escale.

"Sincer să fiu, Arabia Saudită nu ne-a tratat în mod corect, pentru că noi pierdem o cantitate enormă de bani cu apărarea Arabiei Saudite", a declarat Trump.

Citește și: Un afacerist oltean a fost săltat de DIICOT după ce a pus mai multe tinere să se prostitueze

SUA sunt principalul furnizor de echipamente militare al Arabiei Saudite, de la aeronave de luptă F-15 la sisteme de comandă şi control, valoarea acestora ridicându-se la câteva zeci de miliarde de dolari în ultimii ani. În paralel, importante tranzacţii din domeniul energiei au fost adjudecate de contractori din SUA. Principalul exportator de petrol al lumii şi cel mai mare consumator de pe plan mondial s-au bucurat decenii la rând de relaţii economice strânse, mare parte din infrastructura statului saudit modern fiind construită de firme americane, după boom-ul petrolier din anii 70.

Remarcile lui Donald Trump nu au fost comentate imediat de oficialii saudiţi, menţionează Reuters.

Citește și: STUDIU S-a aflat câte zeci de mii specii diferite de arbori există în lume: Continentele în care nu e nici măcar unul

Magnatul devenit preşedintele SUA nu este la primele critici la adresa Riadului. În campania electorală din 2016, el a lansat acuzaţii similare la adresa regatului saudit. "Nimeni nu îndrăzneşte să se ia de Arabia Saudită pentru că SUA veghează. Dar (saudiţii) nu plătesc preţul corect. Rămânem cu ochii-n soare", a declarat Trump la un miting electoral în Wisconsin, acum un an.

Tot în cursul campaniei electorale din SUA, ministrul de externe saudit Adel Al-Jubeir a respins aprecierile candidatului republican, declarând în iulie pentru CNN, în timpul unei vizite la Washington, că regatul saudit îşi achită contribuţia ca aliat.

Citește și: Cum arată banii furați din Moldova: Expoziția unui artist cu 10 baloți de bani / VIDEO

Luna trecută, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a fost primit de Donald Trump la Casa Albă, întâlnire calificată de un înalt consilier saudit drept o "cotitură istorică" în relaţiile dintre cele două puteri. Discuţiile din martie au semnalat o apropiere de vederi în numeroase probleme, inclusiv în ce priveşte ameninţarea pe care o reprezintă Iranul pentru securitatea regională.

Riadul şi alţi aliaţi ai SUA din Golf văd în Donald Trump un preşedinte puternic, care va întări rolul Washingtonului ca principalul lor partener strategic şi va contribui la controlarea Iranului - adversarul Riadului - într-o regiune importantă pentru interesele de securitate şi energetice ale SUA, afirmă analişti regionali.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.