Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump implică SUA în conflictul dintre Rusia și Ucraina: 'Sunt acțiuni ILEGALE, e imposibil să avem relații normale'

Putin Trump Putin Donald Trump Vladimir Putin

Ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, a denunţat luni o acţiune 'ilegală' a Rusiei, după capturarea în acest weekend a trei nave ucrainene, subliniind că acest comportament face 'imposibilă' o 'relaţie normală' întreb Washington şi Moscova, informează AFP.

'Aşa cum a spus preşedintele ţării mele de nenumărate ori, SUA sunt favorabile unei relaţii normale cu Rusia. Dar astfel de acţiuni ilegale fac ca aceasta să fie imposibil', a subliniat diplomata americană, cerând Rusiei 'să elibereze' navele ucrainene şi echipajele lor, în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate, la cererea Ucrainei, scrie agerpres.ro.

Citește și: Senatorii au trecut tacit această lege! Sunt vizați toți șoferii

'Cerem Rusiei să-şi respecte obligaţiile internaţionale şi să nu să se opună sau să hărţuiască tranzitul maritim ucrainean în strâmtoarea Kerci', 'să elibereze navele ucrainene capturate şi echipajele lor' şi 'să atenueze tensiunea generată de ea', a îndemnat Moscova, Nikki Haley.

'În numele păcii şi securităţii internaţionale, Rusia trebuie să înceteze imediat aceste comportamente ilegale şi să respecte dreptul de navigaţie şi libertăţile tuturor statelor. Este vorba de un act arogant pe care comunitatea internaţională trebuie să îl condamne şi pe care nu îl va accepta. Susţinem puternic suveranitatea şi integritatea Ucrainei (...). Exprimăm preocupări profunde în legătură cu acest incident, care constituie o escaladare periculoasă şi o încălcare a dreptului internaţional.', a insistat ambasadoarea americană, fără a evoca posibilitatea unor noi sancţiuni americane împotriva Rusiei cerute de Kiev.

Citește și: Atenție! Schimbare radicală la STB-Sancțiuni dure pentru acești călători

La iniţiativa SUA, o sesiune a Consiliului de Securitate cerută luni dimineaţă de Moscova pe tema 'Încălcarea frontierelor Rusiei' a eşuat.

În cadrul unui vot de procedură, Consiliul de Securitate a respins desfăşurarea acestei sesiuni cu şapte voturi (SUA, europenii şi Kuweit) din cei 15 membri. Rusia a fost sprijinită doar de China, Bolivia şi Kazahstan. Trei ţări africane din Consiliu şi Peru s-au abţinut.

Citește și: Decizie finală! Acest politician a demisionat din Guvernul Dăncilă

Astfel, Rusia a eşuat în tentativa de a clasifica incidentul din apropierea Crimeii drept o încălcare a suveranităţii sale de către Ucraina la Naţiunile Unite, notează dpa. Reuniunea a continuat pe o agendă separată propusă de Kiev, conform agenţiei de presă citate.

În cursul unui discurs, ambasadorul rus adjunct, Dmitri Polanski, i-a criticat pe cei care alimentează un comportament 'antirusesc'. 'Voi instigaţi la ură' împotriva Rusiei, a lansat el, denunţând o 'încălcare' comisă - potrivit Moscovei - de navele ucrainene în strâmtoarea Kerci.

Citește și: Lovitură în plin pentru gigantul RCS&RDS! Toți clienții săi sunt vizați

Rusia nu a făcut duminică decât 'să asigure securitatea podului' peste strâmtoare , a spus el, apreciind că cererea de instituire a stării excepţionale de către preşedintele ucrainean are drept scop doar 'amânarea alegerilor prezidenţiale' în Ucraina, prevăzute pentru primăvară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.