Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump refuză o întâlnire cu Hassan Rouhani la ONU: SUA precizează că NU vor RĂZBOI cu Iranulor promova iniţiativele

Heavy.com
Donald Trump

Statele Unite doresc să evite un război cu Iranul, iar trupele suplimentare pe care armata americană le va desfăşura în zona Golfului sunt pentru ''descurajare şi apărare'', a declarat duminică secretarul american de stat Mike Pompeo, potrivit agenţiei Reuters.

''Misiunea noastră este să evităm războiul'', a mai spus Pompeo la postul Fox News, adăugând că preşedintele Donald Trump va întreprinde ''acţiunile necesare'' dacă Teheranul nu-şi schimbă comportamentul.

Citește și: Scenariu cutremurător! ‘Pentru asta a fost executat politic Dragnea’/’Un act de trădare națională a președintelui și premierului’

El a menţionat de asemenea că SUA vor căuta să obţină sprijin internaţional la Adunarea Generală a ONU în faţa Iranului, după atacul din 14 septembrie cu drone şi rachete care au lovit două instalaţii petroliere ale Arabiei Saudite, atac care conform armatei saudite a fost executat dinspre nord. ONU ''a fost creată exact pentru acest gen de lucruri - atunci când o ţară atacă altă ţară - şi sperăm că Naţiunile Unite se vor mobiliza în acest caz'', a indicat secretarul american de stat, insistând că ''a fost un atac iranian, efectuat cu rachete de croazieră''.

La rândul său, preşedintele Trump a declarat că nu are ''nicio intenţie'' să se întâlnească la ONU cu omologul său iranian Hassan Rouhani. ''Nimic nu este vreodată total exclus, dar nu am intenţia să mă întâlnesc cu Iranul'', a declarat duminică preşedintele american.

Citește și: Klaus Iohannis ar putea pierde lupta pentru Cotroceni! Cum încearcă să-i înșele Andrei Caramitru pe votanții liberali

La Teheran, preşedintele Rouhani a criticat, în timpul unei parade militare, prezenţa ''forţelor străine'' în regiunea Golfului şi a anunţat că va prezenta săptămâna aceasta la Adunarea Generală a ONU un plan de cooperare regională în domeniul securităţii care să implice exclusiv statele din zona Golfului Persic, dar despre care nu a oferit detalii.

În urma atacului din 14 septembrie SUA au impus vineri noi sancţiuni împotriva Iranului, care vizează în principal Banca Centrală a acestei ţări, precum şi Fondul de Dezvoltare al Iranului şi compania Etemad Tejarate Pars. Fondul de Dezvoltare iranian este, potrivit Trezoreriei americane, fondul suveran al Iranului şi în conducerea acestuia se regăseşte inclusiv preşedintele Hassan Rouhani, iar compania Etemad Tejarate Pars este folosită ca paravan pentru transferuri financiare destinate achiziţiilor efectuate de Ministerul Apărării iranian.

Citește și: Adrian Năstase îl dă de gol pe Klaus Iohannis: ‘A sprijinit, cu parlamentarul său, proiectele legislative ale PSD’

Secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, a estimat la postul CNN că atacul asupra instalaţiilor petroliere saudite este un atac asupra sistemului economic mondial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.