Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump şi Emmanuel Macron întreţin o confuzie cu privire la atacuri occidentale contra Siriei

rt.com
Macron Trump

Donald Trump va lansa un atac ”foarte curând sau nu chiar aşa de curând”, iar Emmanuel Macron se va decide ”în timp util”, ceea ce arată că occidentalii întreţineau o confuzie, joi, cu privire la riposta faţă de presupusul atac chimic în Ghouta de Est, relatează AFP.

În contextul în care tensiunile au crescut cu un nivel, în urma ameninţărilor cu o acţiune militară a preşedintelui american pe Twitter, premierul britanic Theresa May a convocat joi o reuniune de urgenţă a Guvernului, cu scopul de a ”discuta despre răspunsul de dat evenimentelor din Siria”.

După ce a provocat o amplificare a tensiunilor avertizând miercuri Rusia ”să fie pregătită” de atacuri contra aliatului ei sirian, Donald Trump a părut să tărăgăne.

”N-am spus niciodată când ar putea să aibă loc un atac împotriva Siriei. Ar putea fi în curând sau nu aşa de curând”, a scris el într-un tweet joi dimineaţa. ”În tot cazul, Statele Unite, în administraţia mea, au făcut o super treabă şi au debarasat regiunea de SI (gruparea Statul Islamic). Unde este «mulţumesc, America»?”.

În Franţa, preşedintele Emmanuel Macron a părut să-şi ofere timp, după ce a evocat, marţi, un anunţ ”în zilele următoare”.

”Vom avea de luat decizii în timp util, atunci când vom considera cel mai util şi mai eficient”, a declarat el la postul TF1.

Însă, pe fond, el a rămas ferm în acuzaţiile sale, spunând că deţine ”proba” care arată că ”arme chimice au fost folosite, cel puţin clor, şi că ele au fost folosite de regimul lui Bashar al-Assad”.

Occidentul - cu Washingtonul în frunte - a ameninţat regimul de la Damasc cu atacuri iminente, în urma unui presupus atac chimic, la începutul lui aprilie, în enclava rebelă Duma, pe care îl impută regimului de la Damasc, ceea ce acesta neagă.

Rusia a denunţat un ”pretext” folosit în vederea lansării unei operaţiuni militare contra aliatului său, iar ambasadorul său în Liban a avertizat că ţara sa va doborî orice rachetă lansată contra Siriei.

Kremlinul a vrut să dea asigurări şi a afirmat joi că linia specială între militari ruşi şi americani pe tema operaţiunilor lor în Siria, menită să evite incidente, este în continuare ”într-o stare activă şi folosită de ambele părţi”.

Considerând că este ”absolut esenţial” să se evite atacuri contra regimului de la Damasc, un purtător de cuvânt, Dmitri Peskov, a îndemnat să se evite orice act care ar putea să aibă ”un efect extraordinar de distructiv asupra întregului proces sirian de soluţionare” a conflictului.

”IMPAS”

”Orice acţiune nu va conduce decât la destabilizarea şi mai mare a regiunii”, a avertizat, la rândul său, preşedintele sirian Bashar al-Assad.

Perspectiva unei acţiuni militare americane, susţinute de Franţa şi probabil de Regatul Unit, se înscrie într-un context extrem de dificil între Occident şi Rusia.

Relaţiile au fost deteriorate puternic de cazul fostului spion Serghei Skripal, otrăvit cu un agent neurotoxic în Aglia, pe 4 martie.

Aceste tensiuni sunt simbolizate de un dialog al surzilor la ONU.

Un triplu vot, marţi - rar la ONU în aceeaşi zi şi pe acelaşi subiect - cu privire la două texte ruse şi un text american nu a condus la nicio adoptare.

Miercuri seara, secretarul general al ONU Antonio Guterres i-a îndemnat pe cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ”să evite o situaţie scăpată de sub control” în Siria, reafirmându-şi ”marea îngrijorare faţă de impasul actual”.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a declarat îngrijorat, joi, de ”încleştarea” angajată de anumite puteri străine, în timp ce apar elemente ale unei riposte coordonate între occidentali.

Potrivit Căştilor Albe şi ONG-ului medical Syrian American Medical Society, peste 40 de persoane au fost ucise la Duma, ultimul bastion rebel în Ghouta de Est, iar peste 500 de răniţi au fost îngrijiţi în legătură cu ”dificultăţi respiratorii”.

Armata rusă, care intervine din septembrie 2015 în susţinerea forţelor guvernamentale, a anunţat joi că steagul Guvernului sirian flutură deasupra oraşului Duma.

Acest lucru marchează preluarea de către regimul lui Bashar al-Assad a constrolului asupra ”întregii Ghoute de Est”, ultima enclavă rebelă, vizată în ultimele săptămâni de o ofensivă sângeroasă.

Gruparea rebelă Jaish al-Islam, care deţinea controlul la Duma, a anunţat că nu a avut altă opţiune decât să accepte să se evacueze - în urma presupusului atac chimic imputat regimului.

”Evident, atacul chimic ne-a determinat să acceptăm” să plecăm, a declarat pentru AFP Yasser Delwane, liderul Biroului Politic al Jaish al-Islam, ai cărei combatanţi continuau să părăsească joi Duma, o localitate situată în apropiere de Damasc, pentru a se duce în zone rebele din nordul ţării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.