Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump vrea un nou sistem de imigraţie,'"bazat pe merit'

The Independent
donald trump

Donald Trump a prezentat marţi în faţa Congresului contururile unei reforme a sistemului de imigraţie al SUA, care, în opinia sa, va trebui să îi privilegieze pe imigranţii calificaţi şi să dea dovadă de fermitate în privinţa imigranţilor clandestini, relatează AFP, în timp de agenţia Associated Press scrie că un nou ordin al preşedintelui american privind imigraţia va înlătura Irakul din lista ţărilor ai căror cetăţeni se confruntă cu o interdicţie temporară de intrare în SUA.

Statele Unite trebuie "să renunţe la sistemul actual cu o imigraţie puţin calificată şi să adopte în schimb un sistem bazat pe merit", le-a explicat preşedintele american membrilor celor două camere ale Congresului, reunite în sesiune comună pentru primul său discurs de politică generală.

El a dat exemplul Canadei şi Australiei, unde imigraţia este deseori condiţionată de calificări şi de anumite profesii.

Acest nou sistem "ar permite economisirea unor suma incalculabile", a dat asigurări republicanul, afirmând că "sistemul actual îi costă pe contribuabilii americani miliarde de dolari pe an".

"Cei care vor să intre într-o ţară trebuie să fie capabili să îşi asigure nevoile prin propriile mijloace financiare", a spus el.

Donald Trump a mai declarat că o 'reformă pozitivă' privind imigraţia este posibilă cu opoziţia democrată, în pofida divergenţelor lor privind soarta a milioane de imigranţi clandestini prezenţi pe teritoriul american de mai multe decenii.

"Dacă suntem ghidaţi de asigurarea bunăstării cetăţenilor americani, atunci cred că republicanii şi democraţii pot lucra împreună pentru a obţine rezultatul pe care această ţară nu l-a avut de decenii", a afirmat el.

Citește și: VIDEO Donald Trump, anunțuri CAPITALE în Congresul SUA: STOP Obamacare și reformă fiscală totală

Cu câteva ore înainte de discursul său, Donald Trump a vorbit la o întâlnire cu jurnaliştii la Casa Albă despre posibilitatea unei legi de reglementare a situaţiei imigranţilor fără documente legale care nu au comis niciun delict.

"A venit momentul unei noi legi privind imigraţia, cu condiţia să existe un compromis între cele două tabere", a declarat el, conform New York Times.

Liderul opoziţiei democrate din Senat, Chuck Schumer, a spus în schimb că nu este decât un discurs 'populist'. "Preşedintele aplică politici de dreapta dure", a reacţionat el pe contul său de Twitter.

În întreg discursul său, Donald Trump a ţintit sentimentul naţionalist şi a exprimat cu fermitate hotărârea de a lupta împotriva imigraţiei clandestine şi a imigranţilor 'infractori'.

El a promis că lucrările de construire a 'marelui, marelui zid' la frontiera cu Mexicul vor începe în curând.

Pentru a stârni o emoţie mai puternică, el a invitat în rândul asistenţei pe tatăl unui tânăr de 17 ani "ucis de un imigrant clandestin, membru al unei bande şi abia ieşit din închisoare", dar şi văduvele a doi poliţişti "ucişi de un imigrant clandestin care avea cazier judiciar şi era vizat de două ordine de expulzare", cărora Trump le-a adus un omagiu în timpul discursului.

Victimele infracţiunilor comise de imigranţi fac chiar obiectul unui tratament special prin crearea unui birou botezat VOICE (Victims Of Immigration Crime Engagement), cerut de Donald Trump.

"Noi dăm cuvântul celor care sunt ignoraţi de media şi reduşi la tăcere de interese particulare", a explicat Donald Trump.

Preşedintele ar urma de asemenea să prezinte în următoarele zile o nouă versiune a decretului său privind imigraţia care vizează şapte ţări majoritar musulmane şi care a fost suspendat de justiţia federală.

Conform Casei Albe, noul decret va fi mult mai solid din punct de vedere juridic, anunță Agerpres.

Agenţia Associated Press a relatat marţi că noul decret va înlătura Irakul din lista ţărilor ai căror cetăţeni se confruntă cu interdicţia temporară de intrare în SUA, potrivit Reuters.

Patru oficiali au spus că decizia vine în urma presiunii Pentagonului şi Departamentului de Stat, care au cerut Casei Albe să reconsidere includerea Irakului pe respectiva listă, dat fiind rolul cheie al acestei ţări în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, conform AP.

Agenţia americană de presă mai scrie că Trump ar urma să semneze chiar miercuri noul ordin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.