Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dorința Alinei Gorghiu, de Ziua Femeii: Vrea să schimbe legea pentru a aduce mai multe femei în Parlament

Facebook
Allina Gorghiu

Alina Gorghiu (PNL), vicepreşedinte al Senatului, a anunţat luni că va depune, de Ziua Femeii, o iniţiativă legislativă pentru modificarea Legii 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, proiect care prevede introducerea cotelor de gen, anunță Agerpres.

Ea a declarat în plenul Senatului că "atunci când 50% din populaţia unei ţări este subreprezentată în cel mai important şi valoros exerciţiu democratic, anume procesul decizional politic, înseamnă că avem o democraţie şchioapă".

"Să ne reamintim că România ocupă locul 25 în topul european al egalităţii de gen şi că, în clasamentul Global Gender Gap Index, ţara noastră ocupă locul 129 din 155. Politica românească ar avea mult mai mult de câştigat dacă nu ar exista discriminare de gen. Soluţia o cunoaştem! Schimbarea legislaţiei electorale. Mai multe femei pe listele electorale şi pe locuri eligibile, mai multe femei în Parlament! Asta nu presupune inventarea roţii; 66 de state din întreaga lume s-au confruntat cu aceeaşi problemă şi au găsit aceeaşi rezolvare: adoptarea cotelor de gen pentru listele electorale! Mâine, împreună cu mulţi colegi, vom depune la Senat exact această soluţie - iniţiativă legislativă privind modificarea Legii nr.208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente pentru introducerea cotelor de gen!", a spus Alina Gorghiu.

Potrivit acesteia, "prăpastia dintre realitatea politică românească şi situaţia la nivel european se lărgeşte: doar 17% femei deputate şi senatoare în Parlamentul României, în vreme ce media parlamentelor naţionale din Uniunea Europeană este de 39,5%".

"Aşa arată rezultatul ultimelor alegeri generale din România, deşi, în urmă cu patru ani, procentul femeilor în Parlament atingea 19%", a arătat Gorghiu.

Ea i-a invitat pe senatori să susţină această iniţiativă.

"Vă invit pe toţi să semnaţi şi să susţineţi acest principiu! Mâine este Ziua Internaţională a Femeii. Mi-aş fi dorit să o sărbătorim într-o Europă dominată de pace şi nu în acest teatru al absurdului creat de regimul criminal de la Kremlin", a încheiat Alina Gorghiu.

Senatorul USR Anca Dragu a precizat că va susţine legea propusă de Alina Gorghiu şi le-a spus colegilor politicieni "să nu le fie teamă să împartă puterea cu femeile".

Senatorul AUR Rodica Boancă a subliniat că pentru a avea o societate sănătoasă statul trebuie să susţină "maternitatea şi sănătatea femeilor".

Senatorul PSD Gabriela Creţu a afirmat că "fiecare generaţie trebuie să lupte pentru egalitatea sa".

"La reprezentarea politică a femeilor nu stăm deloc bine şi colegele mele au dreptate şi este a nu ştiu câta lege pe care o iniţiem şi nu ajunge la bun sfârşit. În aceste zile, să nu le uităm pe cele care şi-au luat copiii şi au plecat în refugiu pentru că bărbaţii care le conduc au eşuat în politică şi în a rezolva diplomatic conflictele dintre ei. Să nu uităm: războiul începe când politica eşuează", a spus Creţu.

Liderul grupului UDMR din Senat, Lorand Turos, a declarat că bărbaţii trebuie să recunoască faptul că nu au făcut tot ce le stă în putinţă pentru asigurarea egalităţii de gen şi că trebuie să progreseze prin fapte şi acţiuni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.