Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dosar de corupție coordonat de DNA, trimis la rejudecare din cauză că judecătorii erau nespecializați

justitie

Reprezentanții Societății de avocatură „Chiriță și asociații” anunță o victorie importantă în justiția română. Curtea de Apel Alba Iulia a constatat nulitatea absolută a unui proces penal şi a dispus trimiterea cauzei la rejudecare, ca urmare a lipsei completurilor specializate pentru fapte de corupţie în cadrul Tribunalului Cluj. Decizia a fost dată în 16 iulie 2020, fiind una foarte interesantă și pentru alte procese. Și Liviu Dragnea a cerut să fie eliberat din închisoare din acest motiv, însă cererea sa a fost respinsă, deoarece Curtea Constituțională a explicat că lipsa completurilor specializate vizează doar cauzele nesoluționate definitiv si dosarele care sunt încă în termenul de exercitare a cailor de atac extraordinare.

Citește și: S-a luat decizia! Valentin Dragnea primește zeci de mii de euro

„În fapt, cauza, ce avea ca obiect infracţiuni de corupţie, a fost înregistrată în anul 2014 la Tribunalul Cluj. Deşi pentru anii anteriori Tribunalul Cluj stabilise completuri specializate pentru infracţiunile de corupţie, desemnând în acest sens o parte a completurilor secţiei penale, pentru 2014 nu au fost stabilite astfel de completuri specializate. De altfel, această practică a continuat şi în perioada 2015-2019, fiind stabilite din nou doar după formularea apelului în cauza judecată la Curtea de Apel Alba Iulia.

După ce instanţa a rămas de două ori în pronunţare pe acest motiv de apel şi a repus de fiecare dată cauza pe rol, s-a constituit un complet de divergenţă. Acesta a dispus sesizarea completului de dezlegare a unor probleme de drept din cadrul ICCJ cu două întrebări legate de efectele deciziei 417/2019 a CCR şi de art. 29 din Legea nr. 78/2000. Sesizarea a fost respinsă ca inadmisibilă, cauza a fost a treia oară repusă pe rol şi, după dezbateri şi deliberare, în complet de divergenţă s-a dispus în unanimitate trimiterea cauzei la rejudecare.

Potrivit dispozitivului instanţei, la care cauza a ajuns după strămutarea de la Curtea de Apel Cluj: 'Admite apelurile formulate de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj, partea civilă Statul Român prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală reprezentată prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Cluj şi inculpaţii … împotriva sentinţei penale nr.228 din 2.08.2017 pronunţată de Tribunalul Cluj în dosarul nr. 3975/117/2014, pe care o desfiinţează şi dispune rejudecarea cauzei de către Tribunalul Alba. Desfiinţează toate actele procedurale întocmite de Tribunalul Cluj. …. Definitivă.'", arată într-un comunicat reprezentanții casei de avocatură, prin avocații Radu Chiriţă, Bianca Pantea şi Mihnea Novac.

Citește și: Raed Arafat, la DIICOT după ce a fost amenințat cu moartea: Au fost serioase şi nu poţi să permiţi aşa ceva

Cazul lui Liviu Dragnea

Liviu Dragnea depunea la începutul anului 2020 o contestaţie la executare, respinsă de instanţă pe 30 ianuarie, decizie care a fost atacată de fostul lider social democrat la Completul de cinci judecători de la Instanţa supremă. În cererea depusă în instanţă, avocaţii susţineau că Liviu Dragnea este deţinut ilegal în penitenciar, deoarece completul de 3 judecători de la Înalta Curte care l-a condamnat nu era specializat să judece fapte de corupţie. Avocaţii invocau astfel o decizie a Curţii Constituţionale din octombrie 2019. În cele din urmă cererea lui Dragnea a fost respinsă. În momentul pronuntarii Liviu Dragnea era deja condamnat definitiv la 3 ani si 6 luni de inchisoare în dosarul angajarilor fictive la DGASPC Teleorman.

Pe 27 mai 2019, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.