Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dosar penal in rem pentru agresiuni sexuale, după acuzațiile aduse profesorului Alexandru Matei

Polițiștii din Brașov au deschis un dosar penal in rem în urma acuzațiilor de hărțuire la adresa profesorului Alexandru Matei de la Facultatea de Litere a Universității Transilvania din Brașov. Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), cercetările sunt efectuate pentru presupuse infracțiuni de agresiune sexuală.

 

IPJ a declarat că, până în prezent, nu au fost depuse sesizări sau plângeri legate de acest caz, iar polițiștii s-au autosesizat pentru a demara investigațiile.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Brașov, Daniel Zontea, a confirmat că autoritățile au deschis un dosar pentru a investiga acuzațiile aduse profesorului Alexandru Matei de la Facultatea de Litere a Universității Transilvania din Brașov.

Zontea a explicat că investigațiile sunt efectuate în rem, deoarece nu există o plângere specifică și că organul de cercetare penală va lua măsuri în funcție de concluziile la care va ajunge. Potrivit comunicatului emis de IPJ Brașov către Edupedu.ro, investigațiile sunt axate pe presupuse infracțiuni de agresiune sexuală.

În urma acestor acuzații, organizația PEN România a emis un comunicat în care peste 150 de scriitori condamnă comportamentul presupus al profesorului Matei și susțin necesitatea unei reacții ferme și a unei dezbateri ample asupra acestui subiect.

Profesorul Alexandru Matei: „Ești cam bună, iar eu sunt deja căsătorit…“

 

De asemenea, Comisia de Etică a Universității Transilvania din Brașov a fost sesizată cu privire la acuzații, iar procesul de verificare este în curs, conform purtătorului de cuvânt al instituției. În paralel, Edupedu.ro a relatat despre mărturiile a cel puțin trei studente sau foste studente care au descris modul în care profesorul le-ar fi hărțuit pe rețelele sociale, inclusiv prin comentarii referitoare la aspectul lor fizic și prin insistențele repetate în comunicare, chiar și după ce acestea și-au exprimat dezinteresul.

Unele dintre mesajele atribuite profesorului, cum ar fi „Alex, ești cam bună. Așa că nu știu dacă ai de ce să îți faci griji... Dar ești îndrăgostită de cineva, iar eu sunt deja căsătorit… :(”, au stârnit indignare și au alimentat discuțiile despre comportamentul acestuia.

content-image

Conform informațiilor publicate de educatieprivata.ro, profesorul Alexandru Matei de la Universitatea Transilvania din Brașov, care a fost, de asemenea, asociat și la alte instituții academice din țară, este acuzat de mai multe femei că le-a hărțuit. Cel puțin cinci persoane au relatat pe Facebook diferite situații în care conferențiarul de la Facultatea de Litere le-ar fi făcut avansuri în timp ce acestea erau studente sau eleve la alte instituții de învățământ, pe o perioadă extinsă de ani. Una dintre victime a afirmat că a fost sărutată de acesta în public, fără consimțământul ei.

Într-o declarație pentru educatieprivata.ro, Alexandru Matei și-a recunoscut faptele și a afirmat că consideră corectă decizia femeilor de a-și face cunoscute public experiențele. Totodată, profesorul susține că nu recunoaște că ar fi hărțuit pe cineva, dar se așteaptă ca instituția academică brașoveană să ia măsuri în legătură cu acest incident. Cu toate acestea, el a admis că nu este familiarizat cu prevederile regulamentelor interne și nu știe exact ce așteptări să aibă în acest sens.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.