Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dosare penale pentru tăieri ilegale de lemn descoperite pe raza Ocolului Silvic Ghimeş Făget

padure lemne defrisari

Garda Forestieră Suceava a descoperit, în urma unor controale tematice organizate la Ocolul Silvic Ghimeş Făget şi operatorii economici ce desfăşoară activităţi pe raza acestui ocol, 392 de cioate provenind din tăierea ilegală a lemnului, cu o valoare a prejudiciului de 410.773 de lei, fapte pentru care au fost întocmite trei dosare penale, informează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), într-un comunicat de presă transmis, luni, AGERPRES.

"Vorbim de un ocol silvic cu peste 22.000 de lemn doborât de vânt şi furtuni. Prioritatea cea mai mare pentru ei ar trebui să fie scoaterea cât mai rapidă a lemnului doborât din această zonă. În perioada imediat următoare vorbim de riscuri foarte mari de contaminare cu dăunători, pe fondul creşterilor de temperatură. Riscurile vizează în special pădurea rămasă în picioare. Un alt risc asociat acestor doborâturi şi al menţinerii îndelungate a lemnului în fond forestier o reprezintă incendiile de pădure, mai ales în contextul secetei extreme pe care o traversăm. La fel cum vorbim despre devalorizarea masei lemnoase: cu cât petrece mai mult timp în acest stadiu, lemnul se degradează şi poate deveni chiar inutilizabil", a spus ministrul Costel Alexe, aflat luni în vizită de lucru în judeţul Neamţ, pe raza Ocolului Silvic Ghimeş Făget RA, potrivit agerpres.ro.

Citește și: După ce CCR a decis că eliminarea pensiilor speciale este neconstituțională, Rareș Bogdan pregătește o nouă ofensivă: Avem alte soluții

În urma activităţii de control, începută la finalul lunii aprilie, a Gărzii Forestiere Suceava la OS Ghimeş Făget şi la operatorii economici ce desfăşoară activităţi pe raza acestui ocol, s-au identificat 392 de cioate provenind din tăierea ilegală a lemnului cu un volum total de 672,655 mc şi o valoare a prejudiciului de 410.773,295 lei.

"În urma acestor constatări au fost deschise trei dosare penale. De asemenea, Garda Forestieră Suceava a înaintat propuneri de retragere a atestatului de exploatare pentru trei societăţi care desfăşoară activităţi de exploatarea lemnului şi s-a dispus confiscarea unui volum de 193,52 mc materiale lemnoase şi aplicarea de sancţiuni contravenţionale ce au totalizat 52.000 lei", se menţionează în comunicat.

Ministrul Mediului a afirmat că oficialii Gărzii Forestiere Suceava i-au comunicat că vor înainta trei propuneri de retragere a certificatului de atestare pentru cele trei firme care au fost implicate în exploatarea ilegală. "Această măsură va putea fi luată în urma ordinului de ministru pe care l-am emis recent şi cred că este o măsură justă. Iar aceste cazuri identificate în teren confirmă necesitatea şi eficienţa demersului nostru. Vom retrage certificatele la următoarea şedinţă a Comisiei de avizare. Avem în vedere şi mai multe modificări legislative care să faciliteze procesul de scoatere a lemnului doborât", a declarat Alexe.

Citește și: Ultimă oră! După 15 mai se deschid Bisericile, dar mall-urile, restaurantele și terasele rămân închise

Oficialul a apelat şi la celelalte gărzi forestiere din ţară să monitorizeze atent zonele afectate de doborâturi şi a amintit setul de măsuri care urmează să fie implementate, respectiv: noul SUMAL - sistemul de monitorizare prin hărţi satelitare, modificarea Codului Silvic pentru înăsprirea sancţiunilor, protecţie de minim 75% pentru parcurile naţionale şi punerea sub protecţie a circa 40.000 de hectare cu păduri virgine.

Ocolul Silvic Ghimeş Făget administrează suprafeţe de pădure private de pe raza judeţelor Bacău şi Neamţ.

Garda Forestieră Suceava a anunţat că va continua verificările la Ocolul Silvic Ghimeş Făget pentru identificarea tuturor încălcărilor legislaţiei silvice şi aplicarea sancţiunilor prevăzute de lege.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.