Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dosarul evaziunii de la Hexi Pharma la un pas de judecată - Cab analizează contestaţia faţă de decizia de cameră preliminară

mediafax.ro
hexi pharma

Dosarul faptelor de evaziune fiscală de la societatea Hexi Pharma este la un pas de începerea judecăţii sau restituirea către procurorul de la DNA.

Curtea de Apel Bucureşti a avut, luni, un prim termen în cazul contestaţiei făcute de inculpaţii din dosar dar şi de societate împotriva deciziei judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul Bucureşti care a stabilit că judecata în acest proces poate începe.

Mai precis, judecătorul de la Tribunal a stabilit că probele anchetatorilor au fost legal administrate, că nu există vicii ce să conducă la restituirea dosarului către PICCJ şi că procesul la prima instanţă poate începe.

Coteşte şi: Doctorul fostului magistrat DNA Emilian Eva va fi adus cu poliția la ICCJ - A refuzat să vină din lipsă de bani

În 3 mai magistratul de la Tribunalul Bucureşti a respins  ca nefondate cererile şi excepţiile invocate de societate şi de doi dintre cei trimişi în judecată, Miron Victor Panaitescu şi Attila Erdei.

"În baza art. 346 alin. (2) din Codul de procedură penală, constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 496/P/2018 din data de 21.11.2018 al DNA  .... . În baza aceluiaşi text de lege, constată legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în dosarul de urmărire penală nr. 496/P/2018 al DNA....", a notat magistratul TB.

Compania Hexi Pharma, acuzată că a livrat dezinfectanți diluați pentru sute de spitale, a fost trimisă în judecată, în decembrie 2018, de procurorii DNA pentru evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste 9,55 de milioane de lei.

La DNA anchetarea societăţii a durat aproape doi ani iar la final faţă de directorul general al firmei, Flori Dinu al fostei soţii a patronului Hexi Pharma, Dan Condrea, Uliana Ochinciuc, procurorii DNA au dispus clasarea cercetărilor.

Potrivit procurorilor DNA în perioada 2012 - 2016, Hexi Pharma a trecut în actele contabile operațiuni fictive de achiziții de servicii și cheltuieli fictive care nu au avut la bază operațiuni reale, pentru a diminua impozitul pe profit datorat bugetului de stat și pentru deducerea ilegală a TVA de plată (prin interpunerea în relația comercială cu furnizorii reali a unor firme prin care s-a majorat în mod nejustificat prețul bunurilor achiziționate.

În același context, în vara anului 2012, Erdei Attila a emis către Hexi Pharma CO șase facturi fiscale fictive care atestau prestarea unor servicii în valoare totală de 238.390 de lei, plus TVA aferentă de 57.214 de lei.

Prin aceste demersuri, Hexi Pharma CO a prejudiciat bugetul de stat cu suma totală de 916.739 lei - 366.694,4 lei impozit pe profit și 550.044,6 lei taxă pe valoare adăugată dedusă în mod nelegal.

Procurorii DNA spun că în perioada iulie 2013 - decembrie 2015 Miron Panaitescu l-a ajutat pe administratorul Hexi Pharma Dan Condrea să ascundă originea ilicită a sumelor de 2.275.672,19 de euro și 9.875.717,45 de lei, obținute de Condrea prin delapidare.

În acest sens, între societățile administrate de Panaitescu și două firme din Cipru controlate de administratorul Hexi Pharma CO au fost încheiate mai multe contracte fictive de prestări servicii.

Ulterior, o parte din aceste sume de bani au fost retrase direct de la ATM-uri, iar restul au fost transferate în conturile unor societăți de unde au fost retrase în numerar de Dan Condrea.

Agenția Națională de Administrare Fiscală a declarat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 9.553.392 de lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat.
Procurorii au instituit sechestru pe mai multor bunuri ale Hexi Pharma și ale unor persoane fizice și juridice.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.