Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Două mănăstiri, între care una pictată de Nicolae Grigorescu, consolidate şi restaurate cu fonduri europene

www.mdrap.ro
MDRAP

Două mănăstiri, între care una a cărei pictură a fost realizată de Nicolae Grigorescu, vor fi consolidate, restaurate şi conservate în cadrul unor proiecte finanţate din fonduri europene în valoare de peste 40 de milioane de lei. 

Potrivit unui comunicat al Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene remis joi ŞTIRIPESURSE, ministrul delegat Rovana Plumb a semnat contractele de finanţare pentru proiectele "Consolidare, restaurare, conservare şi punere în valoare arhitecturală şi pictura murală a Bisericii Mari a Mănăstirii Zamfira, judeţul Prahova - executată a fresco de Nicolae Grigorescu" şi "Restaurarea patrimoniului cultural la Mănăstirea Probota, din judeţul Suceava". 

Contractul privind Mănăstirea Zamfira are o valoare de aproape 20 milioane lei şi o durată de implementare de 45 luni. 

"Proiectul îşi propune restaurarea şi consolidarea obiectivului de patrimoniu Biserica 'Înălţarea Domnului' şi 'Sfântul Nifon', parte componentă din ansamblul Mănăstirea Zamfira, precum şi punerea în valoare a acestuia, contribuind astfel şi la impulsionarea dezvoltării comunei Lipăneşti din judeţul Prahova, prin creşterea numărului de turişti în zonă", arată comunicatul citat. 

Aşezământul monahal Zamfira a fost ctitorit de arhimandritul Eftimie, stareţ al Mănăstirii Ghighiu, la jumătatea secolului al XIX-lea. 

Contractul care vizează Mănăstirea Probota are o valoare totală de aproape 22,7 milioane lei, lucrările care se vor derula timp de trei ani finalizându-se prin punerea în valoare a patrimoniului cultural din satul sucevean Probota prin reabilitarea complexului monahal declarat monument istoric. 

Mănăstirea Probota este un lăcaş de cult ortodox, construit în anul 1530 de către domnitorul Petru Rareş, fiind inclusă în 2015 pe Lista monumentelor istorice din judeţul Suceava.

Citeşte şi: Mare ATENŢIE când îţi închiriezi casa! Proprietarii pot fi EXECUTAŢI SILIT pentru datoriile chiriaşilor .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.