Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dovada că se poate: Guvernul a luat decizia care poate salva viețile multor copii

Guvernul a aprobat miercuri, printr-o hotărâre, plata cotizaţiilor şi a taxei din acest an în vederea interconectării Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) cu instituţii similare internaţionale, precum şi pentru acreditarea laboratoarelor de imunogenetică şi histocompatibilitate. Este vorba, în special, despre persoanele cu leucemie, îndeosebi copii.

Potrivit unui comunicat al Executivului, este vorba despre o sumă de 8.823.

Citește și: Fiica arhidiaconului Mihail Bucă, protopsaltul Catedralei Patriarhale și fondatorul Grupului Psaltic Tronos, are nevoie de AJUTOR

Plata taxelor şi a cotizaţiilor este anuală şi reprezintă o condiţie obligatorie pentru păstrarea calităţii de membru al registrului în cadrul organizaţiilor internaţionale care probează calitatea şi securitatea serviciilor furnizate şi permit identificarea donatorilor compatibili de celule stem hematopoietice în baze de date internaţionale.

"Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) a fost înfiinţat pentru a da o şansă de vindecare pacienţilor cu boli hematologice maligne, cu evoluţie severă, care nu pot face autotransplant şi care nu au nici donator înrudit. Până în prezent, sunt peste 83.600 donatori voluntari înscrişi în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, 352 pacienţi transplantaţi şi 33 pacienţi în aşteptarea unui donator", se arată în comunicat.

Mai multe detalii despre cum poate cineva deveni donator voluntar pot fi găsite pe site-urile registrului: www.registru-celule-stem.ro; www.rndvcsh.ro şi pe canalele sociale ale acestuia.

HOTĂRÂRE

privind aprobarea nivelului cotizaţiilor şi taxei pentru realizarea interconectării cu instituţii similare internaţionale în domeniul donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice, precum şi pentru acreditarea laboratoarelor de imunogenetică şi histocompatibilitate, în anul 2022

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 143 alin. (9) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1 - Se aprobă nivelul cotizaţiilor şi taxei pentru realizarea interconectării cu instituţii similare internaţionale în domeniul donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice, precum şi pentru acreditarea laboratoarelor de imunogenetică şi histocompatibilitate, aferente anului 2022, în cuantum de 8.823 euro.

Art. 2 - (1) Cotizaţiile şi taxa pentru realizarea interconectării cu instituţii similare internaţionale sunt următoarele:

a) cotizaţia de membru al Asociaţiei Mondiale a Donatorilor de Măduvă, în sumă de 4.773 euro;

b) cotizaţia de membru al Grupului European pentru Sânge şi Transplant de Măduvă, în sumă de 900 euro;

c) taxa pentru acreditarea de către Federaţia Europeană de Imunogenetică a laboratoarelor de imunogenetică şi histocompatibilitate, în sumă de 1.050 euro, care se plăteşte pentru fiecare dintre cele trei laboratoare acreditate;

(2) Echivalentul în lei al cotizaţiilor şi taxei prevăzute la alin. (1) se calculează pe baza cursului de schimb leu/euro stabilit de Banca Naţională a României la data efectuării plăţii.

(3) Plata cotizaţiilor şi taxei prevăzute la alin. (1) se suportă din bugetul aprobat Ministerului Sănătăţii pentru anul 2022, prin Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, unitate aflată în subordinea ministerului, finanţată integral de la bugetul de stat

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.