Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce formă vor avea activele digitale în viitorul plăților?

coindesk.com
atm bitcoin criptomonede

Trăim într-un moment în care activele digitale se îndreaptă spre adoptarea generală. De la clienții cu amănuntul la băncile tradiționale și furnizorii de servicii financiare, activele digitale sunt în creștere. Multe dintre aceste active au promis că vor perturba piețele financiare și operatorii mari și, deși au primit o atenție largă, nu și-au atins potențialul. Acestea fiind spuse, instituțiile mari iau act - 86% din băncile centrale ale lumii explorează monedele digitale , potrivit unui raport al Băncii pentru decontări internaționale.

Ei recunosc că, deși se află într-o epocă de aur a inovației, sistemele de plăți rămân oarecum arhaice. Și astfel, în opinia mea, nu există niciun motiv pentru care sistemele actuale de plăți nu vor urma o traiectorie similară cu industriile care au fost transformate de noile tehnologii în ultimul deceniu.

La urma urmei, lumea în care trăim este acum digitală, deci are sens ca banii și activele să urmeze exemplul. Dar cât de realist este acest lucru în următorii cinci ani? Și tehnologia și tipul activelor digitale vor arăta la fel?

Organizațiile mari își încep călătoria cu activele digitale

Interesul instituțional pentru criptomonede continuă să crească. Goldman Sachs a chestionat peste 300 dintre clienții săi cu bogăție netă, constatând că 40% dintre aceștia sunt deja expuși criptomonedelor. Mai recent, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) - a doua cea mai mare bancă din Spania - a anunțat că va lansa un serviciu de tranzacționare Bitcoin ( BTC ) pentru clienții de bancă privată din Elveția, în timp ce Citigroup are în vedere furnizarea de servicii de tranzacționare, custodie și finanțare.

În afară de bănci, firme de plăți precum MasterCard șiPayPal se implică în criptomonede acceptând plăți pentru clienții lor.

Și apoi există monede digitale ale băncii centrale (CBDC). Furnizorii de infrastructură încearcă să se poziționeze ca fiind pregătiți pentru CBDC. SWIFT și Accenture au publicat recent un raport comun care subliniază modul în care ar putea funcționa ca potențial purtător de CBDC, dacă acestea devin o realitate. Mai mult, băncile centrale din întreaga lume explorează CBDC-urile și lucrează pentru a proteja încrederea publicului în bani și plăți. Aceste CDC-uri cu amănuntul și cu ridicata pot face acest lucru oferind caracteristici unice de finalitate, lichiditate și integritate, oferind în același timp securitate. De exemplu, cel mai promițător design CBDC ar fi legat de o identitate digitală, cerând utilizatorilor să se identifice pentru a accesa fonduri. Această nouă afacere promovează inovația care servește interesului public.

Cu toate acestea, sunt încă primele zile ale dezvoltării criptomonedelor, CBDC-urilor și a altor forme de active digitale. Există o opinie aproape unanimă că aceste active trebuie să devină mai standardizate, mai sigure și mai robuste înainte de a intra în mainstream.

Autoritățile de reglementare observă modificarea

În următorii ani, activele digitale ar putea fi supuse unui control intens din partea autorităților de reglementare financiare și a băncilor centrale înainte ca acestea să fie permise ca formă de plată securizată. Acest lucru este de așteptat. Orice lucru care ar putea afecta buna funcționare a sistemului monetar și financiar internațional se va confrunta pe bună dreptate cu obstacolele din partea portarilor și a celor responsabili cu operațiunile și securitatea acestuia.

De exemplu, principalul sistem de stabilire a standardelor bancare globale, Comitetul de la Basel pentru supravegherea bancară, a crescut cerințele de capital pentru băncile cu expunere la criptomonede volatile pentru a reflecta riscuri mai mari și preocupări privind stabilitatea financiară. Conform propunerilor, băncilor li se va cere să dețină capital egal cu expunerea cu care se confruntă. Prin urmare, o expunere de 100 USD la Bitcoin ar necesita o cerință minimă de capital de 100 USD.

Acest lucru ar putea să împiedice instituțiile financiare reglementate să se implice sau să extindă serviciile existente de criptomonedă. De exemplu, în timp ce BBVA a lansat servicii de tranzacționare în Elveția, acestea s-au oprit de pe alte piețe, deoarece reglementările sunt neclare și nu sunt standardizate.

Acestea fiind spuse, nu toate activele digitale ar fi tratate la fel de sever ca și criptomonedele în cadrul acestor propuneri. Jetoanele de stoc și monedele stabile s-ar încadra în regulile existente modificate privind standardul minim de capital pentru bănci, făcându-le potențial o opțiune mai viabilă.

La o răscruce de drumuri

Deocamdată, criptomonedele rămân volatile, iar monedele stabile, pe de altă parte, oferă o opțiune mai sigură, mai transparentă și mai stabilă și cred ferm în potențialul lor, în special datorită vitezei lor rapide de decontare. Prin includerea datelor în monedă, banii devin legați de ceea ce plătește. Acest lucru oferă o mulțime de posibilități de automatizare, făcându-l un concurent puternic.

Poate că cea mai probabilă formă de active digitale pe care o vom adopta, totuși, sunt CBDC-urile, controlate și emise de bănci centrale. Au avut loc deja testări semnificative, iar acest tip de activ digital ar asigura o aprovizionare puternică, o guvernanță și o reglementare similare cu ceea ce vedem astăzi în monedele fiduciare.

Pentru oricare dintre aceste active digitale, achiziția în rândul utilizatorilor finali - corporații mari, IMM-uri și consumatori individuali - va fi crucială pentru determinarea succesului. Și succesul va fi în cele din urmă măsurat în decenii, nu în ani.

Acest articol nu conține sfaturi sau recomandări privind investițiile. Fiecare mișcare de investiții și tranzacționare implică riscuri, iar cititorii ar trebui să își desfășoare propriile cercetări atunci când iau o decizie.

Opiniile, gândurile și opiniile exprimate aici sunt numai ale autorului și nu reflectă sau reprezintă în mod necesar opiniile și opiniile Cointelegraph.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.