Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dragnea și crizele politice

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Liviu Dragnea

Ca printr-un veritabil efect de domino, liderii PSD își văd doborâte piesele una câte una. Lucrurile s-au precipitat atât de tare în această perioadă încât, dacă i-ai întreba pe cei din CEX cum de s-a ajuns în această situație, probabil că ai primi atât de multe răspunsuri diferite câte voci sunt.

Chiar dacă va reuși să treacă moțiunea, prețul plătit (metaforic vorbind) este unul mult prea mare.

Aceasta este a doua mare criză cu care președintele Camerei Deputaților se confruntă din poziția de lider suprem al PSD. Și acum, ca și în cazul OUG 13, Dragnea ne demonstrează că nu prea știe să joace cu spatele la perete. Dacă în cazul OUG 13 PSD a părut mult prea ezitant, cu mișcări care s-au vrut ascunse de ochii presei, de această dată s-a întâmplat fix opusul.

Mai întâi, din dorința de a părea cât mai stăpân pe situație, liderul PSD a forțat prea tare nota cu Grindeanu. Atât de tare încât, la final, pentru a nu risca să devină caraghios, și-a folosit ultima carte din mână și cea mai nedorită: moțiunea de cenzură. Acela a fost momentul începând cu care lucrurile au început să se precipite din ce în ce mai mult.

Facem un salt în timp și ajungem la ziua de ieri. Din nou, pentru a nu lăsa nicio secundă impresia că este ezitant, cum s-a întâmplat în cazul OUG 13, Dragnea și-a dorit încheiată cât mai rapid negocierea cu UDMR. Doar că în negocieri, dacă te arăți prea interesat, riști să plătești prea mult. Compromisurile pe care Dragnea ar fi trebuit să le facă loveau fix în discursul cu tenă naționalistă la care social-democrații apelează frecvent și nu de ieri de azi.

Se pare că noaptea a fost un sfetnic bun pentru președintele PSD și acesta și-a retras oferta făcută UDMR. Iar dacă Hunor declara ieri că ai lui vor vota moțiunea pentru că -> principii, astăzi aceste principii au fost mototolite și aruncate la coșul de gunoi, ungurii anunțând că nu vor fi prezenți în sală în momentul votului.

Dragnea mai poate apela la minoritățile reprezentate de Varujan Pambuccian. Și, pentru a fi sigur de trecerea moțiunii, are nevoie să pornească și negocieri la bucată. Prea de tot pentru un lider de coaliție care se vrea a fi atotputernic.

Indiferent dacă moțiunea va trece sau nu, Liviu Dragnea a demonstrat că nu știe să gestioneze cu luciditate momentele de criză. Iar dacă moțiunea va trece totuși, glonțul nu va zbura departe de urechea șefului PSD. O dovadă - că se poate - mai mult decât suficientă pentru pesediștii care, în viitor, s-ar putea gândi că actuala conducere a partidului nu le mai reprezintă interesele cu succes.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.