Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dragnea poate fi smuls din completurile morții (Opinie)

dragnea

Două săptămâni au trecut de la respingerea cererii de liberare condiționată, prin sentința magistraților #rezist Claudiu Corobana și Ciprian Purice, magistrați ai Tribunalului Municipiului București. Cei doi, nu numai că au ignorat avizul Penitenciarului Rahova, care a stabilit că deținutul Liviu Dragnea îndeplinește condițiile pentru liberare condiționată, dar l-au judecat a doua oară pe fond, fapt nepermis de Codul de Procedură Penală.

Prin întrebările adresate lui Dragnea, în timpul judecării cauzei precise, strict de judecare a cererii de liberare condiționată, formulate de Comisia Penitenciarului, nu de Liviu Dragnea. magistrații de la TMB s-au pus mai presus de lege.

“Ce părere are deținutul despre procesul de fond în urma căruia a fost condamnat?”, conform relatărilor de presă, întrebare întrebătoare, pusă de unul dintre judecători, nu justifica strămutarea procesului? O judecată dreaptă nu se face pe bază de percepții.

L-au condamnat a doua oară în același dosar

Conform dispozițiilor legale, judecătorul dispune liberarea condiționată doar dacă au fost îndeplinite anumite condiții. Iar condițiile au fost verificate de către Comisia Penitenciarului Rahova. Leguitorul n-a prevăzut, în înțelepciunea sa, niciunde că magistratul analizează impactul psihologic al executării pedepsei de către deținut.

Argumentul adus de instanță cum că prin întrebarea dacă deținutul și-a însușit condamnarea, în condițiile executării a două treimi din pedeapsă, se urmărea dacă fostul inculpat s-a căit, era în afara cauzei, fiind unul vădit tendențios.

Cei doi magistrați s-au pus de câteva ori deasupra legii, așa cum mi-au sesizat alți magistrați.

După cum se știe, Comisia de liberare din Penitenciar, formată din experți, i-a dat aviz favorabil, după examinarea evoluției sale ca deținut.

Curtea de Apel București poate da soluția strămutării, în afara TMB

Un complet de la Curtea de Apel București urmează să judece peste câteva zile cererea de strămutare a dosarului. Dar dacă rămâne la TMB, acolo unde sunt peste 50% completuri sunt ale morții, conform Luju.ro, ce șansă mai are Dragnea la o justiție echitabilă? Acolo Zeița Justiției e în mâinile magistraților #rezist.

Dacă mai trebuie alte argumente, ar fi bine de reamintit că ambii magistrați n-au ținut cont de “obligația de rezervă”, prevedere legislativă, prin care judecătorul i se impune “moderație și reținere în ceea ce privește prezentarea opiniilor”. Amândoi au protestat în nume personal la Consiliul Superior al Magistraturii, pe vremea când parlamentarii dezbăteau “legile justiției,” iar Liviu Dragnea conducea Camera Deputaților.

Dacă erau independenți puteau să se abțină în judecarea noului dosar.

Deși au un rang inferior decât al magistratului din Comisia de liberare condiționată, ei s-au pus deasupra. L-au executat a doua oară pe același dosar. Fără ca procurorii să ceară pedepse suplimentare. Pentru Purice și Corobana, sentința de la I.C.C.J. nu e definitivă. Atfel de ce l-au întrebat pe deținut dacă își recunoaște fapta?

După publicarea minutei Înaltei Curți, din primăvara anului 2019, în câteva ore, fostul președinte al PSD s-a prezentat la ușile închisorii.

Este cunoscut faptul că pe toată perioada procesului, Liviu Dragnea și-a susținut nevinovăția. În penitenciar și-a îndeplinit obligațiile și a avut o conduită bună, potrivit specialiștilor puși să analizeze cererea lui de liberare condiționată.

Instanța de la TMB nu a fost investită cu sarcina de a rejudeca procesul de fond și nici nu a primit rolul de acuzator public.

Din motivele mai sus evidențiate, președintele CSM, Bogdan Mateescu, era îndreptățit să sesizeze Inspecția Judiciară, cum a făcut-o cu alți judecători pentru derapaje mai puțin grave.

"Obligația de rezervă" nu e obligatorie la judecătorii #rezist

Au trecut două săptămâni de la publicarea minutei de la TMB, prin care cei doi nu s-au folosit de “obligația de rezervă”, condiție impusă și de noile Ghiduri de bune practici în justiție, elaborate de către echipe mixte de judecători, procurori, oameni politici, reprezentanți ai guvernului și jurnaliști.

Am coordonat o serie de workshop-uri, în calitate de specialist în comunicare. Pur și simplu eram agasat de reluarea dezbaterilor despre “obligația de rezervă,” prevedere care nu îngrădește libertățile magistraților la liberă opinie, dar le recomandă magistraților să se abțină să judece cazuri în care s-au antepronunțat deja.

Ca părerolog, cred că Inspecția Judiciară trebuie să analizeze situația în care s-au pus cei doi judecători de la Tribunalul Municipiului București: Claudiu Corobana și Ciprian Purice. În caz contrar, rămâne cum a stabilit sistemul.

Curtea de Apel București trebuie să dea o sentință justă privind strămutarea procesului din zona cempleturilor morții. Altfel, poate fi și ea acuzată de obediență față de structuri.

Ce să mai spere deținuții de drept comun, la o rezolvare corectă a cererilor de liberare, când văd că unui fost om politic i se fac “nefăcutele?”

“Judecătorii TMB Ciprian Purice și Claudiu Corobana au refuzat liberarea condiționată a fostului lider PSD Liviu Dragnea. Au ignorat avizul Penitenciarului Rahova, care a stabilit că Dragnea îndeplinește condițiile pentru liberare condiționată. Magistrații au afinitati#rezist. Dragnea poate face o nouă cerere în august”, scrie George Tărâță de la Luju.ro

un comentariu de Marius Ghilezan, jurnalist pentru Romania Libera

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.