Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dragnea, reîncărcat după decizia Înaltei Curți de a relua procesul de la zero

stiripesurse.ro
liviu dragnea zambet

Știrea că procesul lui Liviu Dragnea va fi luat de la capăt în urma pensionării unei judecătoare n-a trecut neobservată, dar – în tumultul evenimentelor - nici nu a atras atenția foarte mult. Acest lucru este cât se poate de ciudat, având în vedere că, în ultimele luni, Dragnea a fost în centrul atenției media, iar decizia ca atare a Înaltei Curți are consecințe politice importante.

Reluarea procesului amână, practic, decizia instanței cu, probabil, mai mult de un an, oferindu-i președintelui PSD timp pentru a încerca să-și rezolve problemele cu justiția și a-și consolida autoritatea politică, mai ales în partid. Apropierea sentinței în procesul menționat era de natură să mărească tensiunea în interiorul PSD, întrucât o eventuală condamnare a lui Dragnea ar fi condus imediat la schimbarea întregului leadership al PSD. În acest moment, practic nu se mai poate pune problema unei schimbări până la alegerile prezidențiale din 2019.

Dragnea a anunțat că va contesta la CEDO decizia în Dosarul Referendumul, fiind foarte probabil că va primi un răspuns favorabil. Există deja un precedent CEDO care face ca anularea deciziei instanței în primul proces al lui Dragnea să fie doar o chestiune de timp. Aceasta l-ar absolvi pe Dragnea de condamnare și, în plus, ar arăta că dosarul său a fost unul politic. Ea ar elimina și consecințele condamnării, mai ales executarea cu închisoarea a pedepsei în cazul în care, în al doilea proces, președintele PSD ar obține o sentință cu suspendare. Evidența unei condamnări politice i-ar face pe judecătorii din al doilea dosar să fie mult mai circumspecți (fapt care este deja vizibil prin decizia unei judecătoare de a se pensiona înainte de finalizarea procesului). Așadar, sabia lui Damocles s-a ridicat de deasupra capului lui Liviu Dragnea, iar perspectiva de a conduce PSD până la alegerile prezidențiale din 2019 îi este, acum, deschisă.

În acest moment, nu mai există nici un motiv pentru care autoritatea sa în partid să fie contestată, iar opozanții săi nu mai pot miza pe o condamnare până la sfârșitul acestui an. Unul din motivele pentru care Victor Ponta l-a atacat pe Dragnea, invocând dosarul Tel Drum, este că decizia Înaltei Curți în procesul lui Dragnea l-a dat peste cap. Ponta spera că va putea scăpa de Dragnea cât mai repede. Disperat, acum cere deschiderea urgentă a unui alt dosar, astfel încât Dragnea să fie frăgezit din nou.

Faptul că lucrurile ”s-au mai limpezit” deasupra capului președintelui PSD va face ca și partidul să fie mai atent prin efect imediat și mai unit și mai activ în bătăliile care vor veni. Cazuri ca Grindeanu, Ponta, Țuțuianu vor fi, probabil, tot mai rare. Opozanții lui Dragnea din partid se vor feri să-l mai atace. Chiar premierul Tudose va fi obligat să fie mai atent la politica partidului. Probabilitatea ca acesta să se desprindă de liderul PSD scade foarte mult. Decizia Înaltei Curți relansează, deci, mandatul lui Liviu Dragnea în fruntea PSD și întărește partidul în ciocnirile violente care se anunță până la sfârșitul lui 2017.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.