Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dragoş Călin(Forumul Judecătorilor):Este discutabilă urgenţa pentru proiectele Codurilor şi graţiere

ciocanel judecator

Judecătorul Dragoş Călin, preşedintele Forumului Judecătorilor, a declarat, miercuri, că este "discutabilă" urgenţa privind proiectele referitoare la graţiere şi modificarea Codurilor penale, adăugând că împreună cu membrii CSM a găsit pârghii pentru o confruntare imediată când se pune o problemă de implementare legislativă. "Este discutabilă în primul rând urgenţa pentru o astfel de ordonanţă din punct de vedere constituţional. Nu ştiu în ce măsură se va putea dovedi o astfel de urgenţă. Sunt dispoziţii care au fost declarate neconstituţionale de trei, patru ani şi care nu au găsit în timpul acesta niciun fel de soluţionare. Spre exemplu, procedura de revocare a membrilor CSM este declarată neconstituţională de trei ani sau poate de mai mult. Evident că lucrurile nu pot fi făcute într-un ritm accelerat, ci prin bună credinţă şi prin dialog între CSM, magistraţi care sunt principalele persoane care aplică astfel de texte", a precizat Dragoş Călin, judecător la Curtea de Apel Bucureşti şi preşedinte al Forumul Judecătorilor, la ieşirea din CSM.

El a adăugat că, împreună cu membrii CSM, a găsit pârghii pentru 'o confruntare imediată' când se pune o problemă de implementare legislativă. "În discuţia pe care am avut-o mai devreme cu membrii noului Consiliu am găsit pârghii comune şi posibilitatea de a realiza o confruntare imediată când se pune o astfel de problemă de implementare legislativă. Cred că punctul de vedere al CSM-ului este extrem de important într-o democraţie. Chiar dacă e un aviz consultativ, trebuie să fie avut în vedere pentru că el reprezintă, practic, punctul de vedere al uneia dintre puterile statului", a mai spus Dragoş Călin, conform Agerpres.

Dragoş Călin a precizat totodată că amnistia şi graţierea nu sunt recomandate în acest moment, statul român putând probabil beneficia de o perioadă de clemenţă din partea CEDO. "Amnistia şi graţierea nu sunt recomandate în acest moment. Statul român va beneficia probabil, ca urmare a hotărârii pilot care va fi dată (hotărârea CEDO - n.r.) de o perioadă de clemenţă. Nu ştim cât va fi. Posibil să fie un an, posibil să fie doi ani, în care să se poată găsi soluţii alternative pentru a decongestiona, în parte, penitenciarele", a mai arătat preşedintele Forumul Judecătorilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.