Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Drama lui Sebastian Colțescu, arbitrul care a provocat un scandal imens în lumea fotbalului: a vrut să se sinucidă

Toată etapa din Liga Campionilor a fost umbrită de scandalul cu tentă rasistă de la Paris, în care Sebastian Colţescu (43 de ani) a folosit apelativul „negru“ pentru a identifica un membru din stafful clubului Istanbul Başakşehir.

Sebastian Colţescu a comis, din păcate, o „sinucidere“ profesională, marţi seară, la Paris. Iar asta, într-o partidă istorică pentru arbitrajul românesc, datorită unei performanţe fantastice atinse de centralul Ovidiu Haţegan.

Ceea ce ar trebuit să fie o delegare de vis pentru brigada din România s-a transformat, din păcate, într-un coşmar uriaş. Meciul PSG - Istanbul Başakşehir a fost întrerupt, în minutul 14, şi nu s-a mai reluat. UEFA a anunţat deja că întâlnirea se va relua, astăzi, de la ora 19.55, dar fără brigada din România!

Cine e însă Sebastian Colţescu, autorul acestei gafe prin care şi-a compromis defintiv cariera şi a pătat şi imaginea arbitrajului românesc? „Adevărul“ prezintă povestea craioveanului de 43 de ani, în rândurile de mai jos.

Klaus Iohannis a lansat Operațiunea `Guvernul meu`/ DETALIILE construcției noului guvern

A avut o ascensiune fulminantă

Născut la 6 mai 1977, inginer de meserie, Colţescu şi-a început cariera în arbitraj, în 1996. Debutul său în Liga I s-a produs în 2003, când a condus meciul Oţelul - FC Argeş, scor 1-2. Trei ani mai târziu, Colţescu a devenit arbitru cu ecuson FIFA, având o ascensiune fulminantă, în ciuda faptului că, nu o dată, a comis greşeli grave, pe plan intern.

De atunci, Colţescu a fost delegat la multe partide internaţionale, inclusiv din preliminariile Ligii Campionilor şi preliminariile Ligii Europa, principalele competiţii intercluburi de pe continent. Din păcate, cariera craioveanului a fost „pătată“ prima dată, în octombrie 2008, când a avut o tentativă de sinucidere!

A fost filmat când urla: „Lăsaţi-mă în pace! Nu intraţi!“

Episodul care a şocat lumea fotbalului românesc s-a petrecut într-un moment în care Colţescu era în stare de suspendare. El a fost oprit din delegări până la finalul turului, după gafele sale din partida Gaz Metan Mediaş – FC Braşov, scor 0-0, din etapa a V-a a Ligii I, care a avut loc la data de 22 august 2008. Lui Colţescu i s-a reproşat atunci că n-a acordat gazdelor două lovituri de la 11 metri şi că n-a eliminat doi jucători braşoveni.

Extrem de afectat, Colţescu a fost filmat, ulterior, într-o seară de vineri, când încerca să se arunce de la fereastra apartamentului său din Craiova, de la etajul 3! Conform martorilor, bărbatul urla: „Lăsaţi-mă în pace! Nu intraţi!“.

După ce un echipaj de descarcerare şi unul de poliţie au sosit la faţa locului şi au spart uşa apartamentului, Colţescu a fost convins să nu recurgă la un gest extrem. La vremea respectivă, întreg incidentul a fost comentat de Ion Crăciunescu, fost arbitru internaţional. Acesta a dezvăluit că centralul din Craiova s-a aflat chiar la a doua tentativă de sinucidere!

„Da, din pacate aşa e, am aflat şi eu. E cutremurător ce se întâmplă. L-au adus alţii în pragul disperării. E victima unui sistem nenorocit din fotbalul românesc, care îşi alege câte un om şi îl termina încet, dar sigur. Colţescu e unul dintre cei mai buni arbitri din ultimii ani. Eu, la vârsta lui, nu arbitram aşa cum o face el. La meciul de la Mediaş l-au terminat. Înainte cu o zi de acel meci, Colţescu ieşise din spital, tot după o prostie de genul acesta, însă n-a spus nimic nimănui, tocmai pentru ca să arbitreze. Dar după o chestie de genul ăsta, n-ai cum să arbitrezi! Nu s-a conformat sistemului şi a fost curăţat“, spunea Crăciunescu, în 2008.

Colţescu a comentat căderea sa nervoasă

Filmat în timp ce ameninţa că se va arunca de la geam, Sebastian Colţescu a comentat, ulterior, de ce a recurs la un asemenea gest. El s-a arătat deranjat de amploarea luată de acest incident.

„În momentul în care acele persoane au vrut să-mi spargă uşa, au fost sunate de mine şi le-am spus să mă lase în pace, pentru că e normal ca un om să aibă astfel de momente şi să fie lăsat în pace. Erau părinţii mei şi cei de la descarcerare. Şi-au dat seama că îmi fac mai mult rău. Pur şi simplu, aveam nevoie de intimitate în casa mea. Să vină rudele mele să-mi instaleze altă uşă! Sincer, sunt deranjat de aceste lucruri. În momentul în care au intrat peste mine, le-am spus să mă lase, m-au speriat. Parcă eram un infractor şi veneau mascaţii peste mine. Eu nu ştiam că sunt de la SMURD. E decizia mea dacă voiam să vorbesc sau nu despre problemele mele. Indiferent dacă vrei să spargi un geam sau nu, trebuie să fii lăsat în pace! Nu înţeleg cum a apărut acel cameraman care a filmat, parcă era totul premeditat. Înainte de a intra peste mine, eu n-am zbierat, n-am dat în geamuri“, au fost declaraţiile lui Colţescu despre şocantul incident în care era implicat.

La vremea respectivă, s-a mai speculat că centralul din Craiova a dorit să-şi pună capăt zilelor, după o ceartă cu prietena sa, care era studentă în Grecia, în acel moment!

2020, un an negru: Şi-a pierdut tatăl şi a şi divorţat

Incidentul de acum, de la Paris, întregeşte, din păcăte, un an negru pentru Colţescu. În luna august, la finalul meciului Pol Iaşi - Chindia pe care l-a arbitrat, craioveanul a aflat de decesul tatălui său. Mesajul l-a primit în vestiar, de la sora sa, fiind copleşit de emoţii. Tatăl lui Colţescu a fost răpus de o boală incurabilă, la doar un an după ce, din acelaşi motiv, a murit şi mama centralului din Craiova.

Şi cum un necaz nu vine niciodată singur, tot în acest an, Colţescu a divorţat pentru a doua oară. Prima dată, a avut o căsnicie eşuată în 2007. Din a doua căsătorie, încheiată în acest an, Colţescu are o fetiţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.