Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dreapta şi stânga franceză pătate de un scandal de stat

revista presei

RFI:

Francezii asistă de câteva zile la un adevărat vodevil care riscă să discrediteze şi mai mult clasa politică tradiţională. Un fost premier de dreapta – François Fillon – este acuzat că l-ar fi rugat pe secretarul general al preşedinţiei franceze – adică pe principalul colaborator al preşedintelui socialist François Hollande – să intervină în mersul justiţiei pentru a grăbi anchetele legate de Nicolas Sarkozy. Scandalul incredibil a fost făcut public de doi jurnalişti de la ziarul Le Monde. Cum a început totul ? Totul pleacă de la un dejun avut în iunie de Jean-Pierre Jouyet, secretarul general al preşedinţiei franceze, cu François Fillon, fostul premier conservator al Franţei. Cei doi oameni se cunosc bine, chiar au lucrat împreună o vreme. Jouyet, cu toate că e cu simpatii de stânga, a fost un an şi jumătate ministrul afacerilor europene în guvernul Fillon în anii 2007-2008. Că cei doi mănâncă împreună nu e deci un non-sens chiar dacă evenimentul alimentează şi mai mult criticile celor care spun că dreapta şi stânga nu sunt decât o apă şi un pământ. Ce e mai neobişnuit este că în cursul acelei mese, Fillon ar fi evocat cu Jouyet afacerile în care este citat fostul său « patron » adică ex-preşedintele Nicolas Sarkozy. Ca şi acesta din urmà, Fillon speră să candideze şi să câştige chiar la prezidenţialele din 2017. Din această cauză Fillon e dispus să facă orice ca să-şi dea la o parte rivalul. In consecinţă îi cere lui Jouyet « să-l lovească repede » pe Sarkozy adică să gràbească procedurile judiciare care-l vizează pe fostul şef de stat pentru ca acesta să nu poată reveni pe avanscena politică.

Ziarul Financiar:

Unii dintre cei mai cunoscuţi miliardari din SUA, printre care industriaşii Charles şi David Koch, investitorul Paul Singer şi magnatul Sheldon Adelson, au donat milioane de dolari pentru a ajuta Partidul Republican american să preia controlul asupra Senatului. Topul celor mai generoşi donatori cuprinde şi un nume care nu sună familar pentru cei mai mulţi oameni: Robert Mercer. El i-a ajutat indirect pe republicani oferind 8 milioane de dolari grupurilor care fac „lobby” electoral  independent de publicitatea partidelor şi candidaţilor. Cunoscut mai degrabă sub numele de “Bob”, Robert Mercer este co‑preşedinte al Renaissance Technologies, un fond de hedging care administrează 25 de miliarde de dolari, folosind programe pe calculator pentru tranzacţionare rapidă. Încă din 2010, Mercer a devenit în mod discret un personaj important în politică, pe de‑o parte în urma relaxării regulilor de finanţare a campaniilor, pe de altă parte datorită faptului că a devenit conducător al unuia dintre cele mai mari fonduri de hedging din lume, cu sediul într‑o zonă liniştită din Long Island.

România Liberă:

Aflat la Poarta Brandenburg, unde în 1987 președintele Ronald Reagan îi cerea să „dărâme acest Zid“, fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a lansat un avertisment privind alunecarea într-un nou Război Rece, dacă între Occident și Rusia nu se stabilește urgent un mecanism de dialog asupra crizelor mondiale. Gorbaciov, de obicei un critic al lui Vladimir Putin, a cerut ridicarea sancțiunilor și a pus actuala criză din Ucraina pe seama „triumfalismului“ occidental. Dar dacă există un responsabil pentru escaladarea tensiunilor dintre Rusia și Occident, acesta este Vladimir Putin, cu politica sa agresivă. Dovadă, numărul de incidente militare între forțele ruse și cele occidentale, care, potrivit unui raport publicat ieri de ELN, a atins în ultimele opt luni, nivelurile din timpul vechiului Război Rece. Unele dintre acestea au fost într-atât de periculoase încât puteau duce la catastrofe cu pierderi de vieți omenești.Unul dintre cele mai grave incidente s-a petrecut în luna martie, când un avion civil cu 132 de persoane la bord, care făcea legătura între Copenhaga și Roma, a fost foarte aproape să se ciocnească, la scurtă vreme de la decolare, cu un avion de recunoaștere rusesc care avea transponderele deconectate. Numai prezența de spirit a piloților danezi a evitat o coliziune, dar Rusia nu a explicat niciodată ce căuta acest avion în largul coastelor Danemarcei. De atunci, o dată la câteva zile are loc câte un incident, iar gravitatea lor este în creștere, Rusia părând să ridice miza de fiecare dată pentru a testa capacitatea de răspuns și determinarea forțelor occidentale de a răspunde unei eventuale agresiuni.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.